Tore Brunborg: Slow Snow

11. září 2015

Tenorsaxofonista, a také pianista, Tore Brunborg, se na evropské jazzové scéně etabloval v osmdesátých letech minulého století v hvězdné norské skupině Masqualero. Letos mu vyšlo už osmé album vlastní kapely nazvané Slow Snow, tedy Pomalý sníh.

Letos v květnu bylo Toremu Brunborgovi padesát pět let. Narodil se v jazzem prodchnutém městě Trondheimu, kde vystudoval hudební konzervatoř a je členem místního jazzového orchestru, který patří v Evropě k nejzajímavějším. Rovněž je členem saxofonové sekce avantgardně laděného big bandu dalšího rodáka z Trondheimu, jímž je rovněž saxofonista, ale především skladatel, aranžér a kapelník Geir Lysne.

Na Brunborgově novém albu hraje kvarteto, v němž je kytaristou Eivind Aarset, oceňovaný experimentátor v syntéze kytarové hry a elektroniky, hráčem na kontrabas je Steiner Raknes, kolega z Trondheim Jazz Orchestra a bubeníkem je Per Oddvar Johansen, původně rockový bicista, dnes vyhledávaný hráč předními norskými jazzovými kapelami. Vedle bicích nástrojů dodává Brunborgově hudbě další zvukový rozměr elektronikou. Tore Brunborg se albem Slow Snow představuje jako osobitý skladatel, saxofonista a pianista.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Tune In, Tree Strong, Tall Swaying, Swinging, Sighing, Now´s The Time.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio