Třikrát Petr Kalandra

10. září 2015

Petr Kalandra, bohém a talentem vrchovatě obdařený muzikant - zpěvák, kytarista, hráč na foukací harmoniku a skladatel zemřel před 20 lety. i proto na něj 16. září večer v žižkovském Paláci Akropolis zavzpomínají jeho spoluhráči a přátelé.

Přátelé o něm říkají, že měl velké charisma, rychle se sbližoval s muzikanty i publikem a všichni dohromady mu velkoryse odpouštěli i nějaký ten hřích. S hudbou začal v deseti letech, když dostal svou první kytaru. V 15 už vystupoval v pražském klubu Olympik s big beatovou kapelou Karkulka. Pak šel do učení na zedníka, jeho rodiče naštěstí záhy usoudili, že bude lepší, když se Petr bude věnovat hudbě a od zednického řemesla ho osvobodili. V 17 letech začal muzicírovat s Jaroslavem Hutkou a dalšími folkaři na Karlově mostě a snil o tom, že i u nás by mohlo být líp, ale nebylo.

00181219.jpeg

Od roku 1968 žil s rodiči v Tunisu, kde nejdříve studoval lidovou konzervatoř a pak pracoval pro americké mírové sbory. Spřátelil se s některými vojáky a dostal od nich pozvání do USA, kde téměř rok a coby řidič náklaďáku cestoval. Zažil hippies a jejich hudební idoly, sám příležitostně vystupoval v klubech. Krátce po návratu do Čech spolu se Zuzanou Michnovou a Oskarem Petrem založili skupinu Marsyas, která déle než dekádu patřila k elitě naší folkrockové scény. V 1981 často koncertoval s Blues Session a o tři roky později Marsyas opouští a zakládá s Honzou Spáleným a Františkem Havlíčkem ASPM, kde působí 7 let. Pak se mu zastesklo po bigbítu a přešel opět k Blues Session. Tato kapela byla poslední, které se Petr Kaladra upsal a v níž působil až do svých posledních dnů. S Blues Session nahrál i 2 jediná sólová alba.

02384729.jpeg

Petr Kalandra během svého krátkého života odehrál stovky koncertů (měsíčně jich odehrál i 25). K předělávkám písniček jeho oblíbenců – Boba Dylana, Jamese Taylora, Neil Younga, J.J. Calea, Robbie Robertsona anebo bluessové klasiky se dodnes rádi vracíme. Jedinečné jsou i jeho vlastní písničky, o kterých např. Jan Spálený říká, že jsou nejsilnější, protože byly o věcech, kterým dobře rozuměl.

V dnešní Mozaice uslyšíte hudbu z těchto CD: Petr Kalandra & Blues Session (Reflex Rec. 1993); Petr Kalandra a ASPM (Supraphon 2010); Blues Session (Reflex Rec. 1994).

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio