United Islands of Prague

16. červen 2015

Ve čtvrtek 18. června začíná 12. ročník multižánrového open air festivalu United Islands of Prague. Celkem pět hudebních pódií nabídne přes 150 účinkujících z oblasti rocku, alternativy, world music, hip hopu, elektronické hudby a také jazzu.

„Hlavním konceptem festivalu je objevování nových kapel. A to jak na české, tak na zahraniční scéně. V ideálním případě bychom chtěli, aby lidé přišli na kapelu, kterou už znají a mají ji rádi, a při té příležitosti objevili i nějakou pro ně do té doby neznámou hudbu, která se jim ale bude líbit,“ popisuje hlavní myšlenku festivalu dramaturgyně Barbora Šubrtová.

Podobně jako v minulých letech zde nebude chybět Český rozhlas jazz stage, jazzová scénana Střeleckém ostrově. Hudební ukázky v dnešní Mozaice budou patřit kapelám, které na této scéně vystoupí.

Talent Transport: „1“, Slnko Records 2014Jedním z účinkujících bude Talent Transport, slovenské trio, které tvoří klavírista a zpěvák Vladislav Slnko Šarišský, bubeník Marián Slávka a baskytarista Filip Hittrich. Jejich tvorba kombinuje prvky jazzu, art rocku, popu i současné vážné hudby. Koncem září vydali ve slovenském vydavatelství Slnko Records své debutové album nazvané „1“.

03409469.jpeg

Longital: A to je všetko?, Slnko Records 2015Jako každý rok zahájí festival United Island Klubová noc, která se letos bude konat v patnácti pražských klubech. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma. V pátek 19. června v 17 hodin vystoupí na scéně Českého rozhlasu Jazz na Střeleckém ostrověslovenské duo Longital, které tvoří Shina & Dano Salontay. Na festivalu kapela představí své nejnovější album A to je všetko?

Michel Reis Quartet: Capturing This Moment, Double Moon Records, 2015Dalším účinkujícím, který se představí na festivalu United Islands, bude lucemburský pianista Michel Reis. Vystudoval Berklee College v Bostonu a nyní žije v New Yorku. S evropskými spoluhráči stále udržuje kontakt, jak dokazuje i jeho nejnovější album Capturing This Moment, které představí v Praze v triové verzi.

03409468.jpeg

Zabelov Group: Secret session, Zabelov Group 2014 Projekt Zabelov Group, který vystoupí na Jazzové scéně Českého rozhlasu v sobotu 20. června v 16:40, tvoří akordeonista Roman Zabelov z Běloruska a český bubeník Jan Šikl. Širší veřejnost zaujali loni na jaře, kdy předskakovali Hidden Orchestra na jejich brněnském koncertu. Pouze v duu za pomoci zvukových smyček vytváří intimní melodie na pomezí ambientu a minimalismu.

Yo Soy Indigo: Demo 2015, Yo Soy Indigo 2015Americká zpěvačka a skladatelka Emily Thiel pochází z Connecticutu, ale usadila se v Praze a založila tu hudební skupinu s netradičním názvem Yo Soy Indigo. Její hudba je originální fúzí popu, rocku, soulu, jazzu, folku a mnoha dalších vlivů. Na United Islands se představí v sobotu 20. června ve 20 hodin.

Spustit audio