Vzácné nahrávky Karla Velebného na CD formátu

30. březen 2017

Brněnské vydavatelství Indies Happy Trails se záslužně stará o vydávání nahrávek českého jazzu, které dosud nevyšly v CD formátu. Díky odkupu licenčních práv od kdysi monopolního Supraphonu tak už vydal sérii čtyř alb jazzrockových skupin 70. let a čtyři alba skupiny Cellula trumpetisty Laca Decziho.

Nyní přišlo s realizací velkolepého projektu osmi alb vůdčí postavy českého moderního jazzu Karla Velebného. Obsahem jsou vzácné nahrávky Studia 5 z října 1958 a následných podob kapely SHQ, již dalo jméno první místo jejího účinkování v Divadle Spejbla a Hurvínka, kde proběhla premiéra v říjnu 1961.

Karel Velebný žil v letech 1931 až 1989 a společně s Karlem Krautgartnerem, Ludkem Hulanem a Janem Konopáskem patří k zakládajícím osobnostem českého moderního jazzu. Je znám především jako vibrafonista, ale byl také skvělým pianistou a saxofonistou.

V jeho kapele SHQ se střídaly generace, neboť Velebný jako významný pedagog si dokázal vybírat mezi novými talenty. Osmidílná historie jeho kapel na discích obsahuje hudbu SHQ celých 60. let a končí vynikajícími alby z počátku let sedmdesátých, kterými byly vinylové dlouhohrající desky Motus, Týnom tánom a Jazzové nebajky. Autorskou hudbu Karla Velebného si dnes připomínáme nahrávkami z dnes již neexistujícího jazzklubu Parnas na vltavském nábřeží v Praze z května 1980.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio