Włodek Pawlik: Anhelli

15. duben 2014

Hudební doprovod dnešní Mozaiky se ponese v duchu Polského roku na Vltavě: čeká nás setkání s klavíristou a skladatelem Włodkem Pawlikem, kterému se jako prvnímu polskému jazzmanovi podařilo získat cenu Grammy. Toto ocenění dostal za své loňské CD Night in Calisia, na kterém s ním spolupracoval americký trumpetista Randy Brecker.

V našem pořadu se však zaměříme na jeho album Anhelli, které vyšlo letos v reedici. Inspirací pro tuto nahrávku byla stejnojmenná próza polského romantického básníka a dramatika Juliusze Słowackého popisující utrpení polských vyhnanců na Sibiři. Pawlik je autorem téměř všech skladeb a spolu s ním se na CD podílel kontrabasista Paweł Pańta a bubeník Cezary Konrad.

Pianista a skladatel Włodek Pawlik pochází z polského města Kielce. Vystudoval klasický klavír na Chopinově hudební akademii ve Varšavě a jazzovou kompozici a aranžování na hamburské Hochschule für Music. Získal řadu ocenění v hudebních soutěžích – například první místo na jazzové soutěží ve francouzském Dunkirku v roce 1984 nebo druhé místo na mezinárodní skladatelské soutěži v Monaku v roce 1988.

V současné době má na kontě přes 24 nahrávek a kromě jazzu se věnuje také symfonické tvorbě, filmové hudbě a také vokálně-instrumentálním formám. Za zmínku stojí jeho opera Via Sancta inspirovaná Shakespearovými sonety a také balet Flow. Od roku 1988 byl několikrát zvolen polským jazzmanem roku a získal také několik cen Fryderyk, což je obdoba českých Andělů. Na tuto cenu je nominován také za své loňské album Night in Calisia, které mu již vyneslo cenu Grammy.

Výběr z obsahu CD:

WitkacyEast Side StoryBliżej (Closer)Po burzy (After the Storm)Non omnis moriarAnhelli

Autorem všech skladeb je Włodek Pawlik.

Spustit audio