Wolfgang Haffner: Kind of Cool

3. červenec 2015

V dnešní Mozaice zahraje sexteto německého bubeníka Wolfganfa Haffnera spolu s dalšími přizvanými muzikanty. Uslyšíme známé standardy, a také vlastní Haffnerovy skladby z jeho novinky, alba nazvaného Kind of Cool.

Německý bubeník Wolfgang Haffner, letošní padesátník, se nechal inspirovat proudem moderního jazzu první poloviny padesátých let, jež nese označení cool jazz. Sestavil k tomu účelu nástrojově akustické sexteto a přizval několik hostů z různých koutů Evropy. Tak vzniklo album nazvané Kind of Cool, které letos vyšlo s etiketou mnichovského vydavatelství ACT Music.

Wolfgang Haffner ve své dosavadní kariéře bubnoval s předními kapelami moderní německé jazzové scény, hrál s big bandem Petera Herbolzheimera, s Passportem Klause Doldingera, v NDR Big Bandu, v hr-Bigbandu, najdeme jej na albech významných jazzmanů mezinárodní scény, například u Alberta Mangelsdorfa, Manfreda Schoofa či Eberhardta Webera.

Debutoval v roce 1987 na albu amerického saxofonisty Al Cohna. Základní sestavu Haffnerovi tvoří vibrafonista Christopher Dell, švédský pianista Jan Lundgren, basista Dan Berglund, rovněž ze Švédska, altsaxofonista Jukka Perko z Finska a trumpetista Dusko Gojkovič, veterán světové scény ze Srbska. Gojkovič dlouho působil na americké scéně, například ve slavných orchestrech Maynarda Fergusona či Woodyho Hermana. Haffner na album zařadil vesměs známé standardní melodie, a také vlastní příspěvky. Ukázky z alba otevře slavné téma Milese Davise So What.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: So What, Autumn Leaves, Tantricity, Remembrance.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio