World Music From Denmark

4. únor 2015

Kodaň je druhým domovem mnoha imigrantů, kteří sem přišli z různých koutů světa a svými rozmanitými kulturami obohacují tamější multikulturní dění. Jaké podněty přinášejí muzikanti na scénu world music, to uslyšíte během středeční odpolední Mozaiky.

Ve výběru je písničkářka Edith Tamayo, která do dánské metropole přišla z Mexika a do tamější scény world music vnesla speciální „street latin“ styl namíchaný z prvků mexické mariachi hudby, salsy a podmanivých melancholických melodií. Od ní uslyšíme píseň Tu Paňuelo.

Basista, zpěvák, skladatel Moussa Diallo se narodil v Paříži, ale jeho předkové pocházejí z Mali. A tak není divu, že Moussova hudba je ovlivněna bohatou maliskou hudební tradicí a afropopem. Z jeho alba Blues For 333 Saints vybereme píseň Tchiekagni.

Všestranně nadaný mladý hudebník Rune Thorsteinsson nedávno uvedl svůj ambiciózní projekt, který nazval Glogal Compositions a vy z něj uslyšíte skladbu Amplidáo, kterou otextoval Renato Fraze z Brazílie.

Skupina Afenginn patří ke stálicím dánské world scény. V její sofistikované hudbě se mísí skandinávská melancholie s chytlavými balkánskými rytmy, klezmer hudbou i rockovou energií. Jejich nové album se jmenuje Lux a z něj zazní skladba Paxima.

Grupo Danson zformoval před 14 lety kubánský trombonista Alain Pérez. Tvoří ji hráči, kteří patří k evropské elitě hudebního stylu zvaného timba a ten vstřebává salsu, americký funk a R&B a afro kubánskou tradiční hudbu. Z nového projektu Grupo Danson si pustíme Sabor De Mi Rumba od Alaina Péreze.

Dánsko-norská skupina Megafon se charakterizuje slovy: „avantgarda, chaos i řád, minulost s budoucností“. V jejich hudbě se setkává jazz s gypsy hudbou, norský i dánský folklór s moderní elektronikou. A nutno dodat, že se to Megafonu daří. Jejich nové album „Triskaidekamania“ bylo v cenách dánské hudby nominováno ve dvou kategoriích – world album roku a world skladatel roku. Megafon se vám představí ve skladbě Vi svever.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio