World Music From Denmark 2015/16

14. leden 2016

Kolekce s názvem World Music From Denmark má několik nových projektů, které stojí za pozornost. Ke stálicím dánské scény world music patří Jorge Cordero, byl několikrát nominovaný na dánskou cenu world music. Se svým big bandem, jehož doménou je salsa, sklízí úspěchy v Evropě, USA i v zemích Latinské Ameriky. Loni Jorge Cordero natočil v dánsko-kubánském triu Son Clásico album s názvem Cubano.

Ambiciózní chicagská raperka Shivani Ahlowalia s indickými kořeny navázala spolupráci s dvěma kodaňskými DJ, společnou formaci nazvali Alo Wala a natočili EP CityBoy. Alo Wala bude v létě hostem festivalu United Islands of Prague.

Excelentnímu klarinetistovi a skladateli z Makedonie jménem Bjonko se Dánsko stalo druhým domovem. Loni uvedl nové album s názvem Running Horses s ohnivými i melancholickými skladbami inspirovanými balkánskou tradiční hudbou, které se setkává s příznivým ohlasem posluchačů i kritiky.

Důležitým momentem v kariéře šestičlenné skupiny Patchanka bylo setkání s Munu Chao a skupinou Gogol Bordello. Díky jim si Patchanka vytvořila vlastní image. V textech písní vyjadřuje své sociální cítění a kritický postoj k aktuálnímu společenskému dění.

Multikulturní kapelu Los Fuegos tvoří muzikanti z Balkánu, Latinské Ameriky i Dánska. Los Fuegos pracuje s energií balkánské hudby, rytmy cumbie, reggae i s rockovým frázováním.

Nápaditý a všestranně nadaný perkusista, skladatel a producent Eliel Lazo původem z Kuby patří v Dánsku nejrespektovanějším hudebníkům současnosti. V roce 2011 obdržel za své album Conguero dánskou hudební cenu World a jeho poslední album Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine bylo loni na dánských hudebních cenách nominováno v kategoriích world i jazz.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio