Youssou N´Dour: Africa Rekk

25. leden 2017

Neoficiální ambasador černého kontinentu a podle magazínu Times jeden z nejvlivnějších lidí planety. Kariéra senegalského zpěváka Youssou N´Doura, velikána moderní africké hudby, je v posledních letech provázána s politikou. Nové album Africa Rekk proto nemá dřívější objevné parametry a vyznívá hlavně jako mezinárodní popový manifest pro senegalskou mládež a africké diaspory.

Během pětatřicetileté hudební kariéry se chudý a povážlivě nevzdělaný Youssou N´Dour z předměstí senegalské metropole Dakar vypracoval do pozice respektovaného afrického vůdce pracujícího pro OSN a UNICEF. V Senegalu vlastní nejčtenějších noviny, rozhlasové a televizní stanice, provozuje banku a je brán za úspěšného obchodníka. Na rozdíl od jiných hudebníků rodný Dakar nikdy neopustil a investoval hodně peněz do nahrávacích studií a koncertních klubů otevřených začínajícím hudebníkům. Podporoval výuku jazyka wolof ve školách a má značný vliv na hudebním dění v zemi. V roce 2012 Youssou N´Dour neúspěšně kandidoval na senegalského presidenta, nakonec se stal ministrem kultury a po odstoupení přijal post poradce vládnoucího presidenta Macky Salla.S Youssou N´Dourem zůstane navždy spojen novodobý městský styl mbalax, který se svou skupinou Super Étoile de Dakar v podstatě vynalezl. Poslední album Dakar Kingston vydal v roce 2010 a se záluskem na politickou kariéru na něm použil nejuniversálnější africký hudební jazyk: reggae.

03788049.jpeg

Africa Rekk vzdává hold mládeži, podle osmapadesátiletého Youssou N´Doura největší naději a bohatství Afriky. Mládeži patří většina výzev, střídáním jazyku wolof s angličtinou a francouzštinou. Tím hvězdný Senegalec míří také k mezinárodnímu publiku.

Panafrické album stojí na propojení m´balaxu se západním popem a zdobí ho zpěvákovy duety s hvězdným americkým rapperem senegalského původu Akonem a zpěvákem Fally Ipupou z Demokratické republiky Kongo nebo spolupráce s elektro producentem Spotless z Nigérie a skladatelem Hakimem Abdulsamadem, Američanem žijícím dnes v Gambii.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Money, Money, Food For All, Exodus, Be Carefull, Gorée.

Spustit audio