Žamboši: To se to hraje…

11. srpen 2014

Pondělní odpolední Mozaikou nás bude provázet vsetínská kapela „Žamboši“, která se pyšní dvěma Anděly, které každoročně uděluje Akademie populární hudby za nejzdařilejší hudební počiny.

Toho prvního dostali za debutové album z roku 2006 „To se to hraje…“ a druhý Anděl k nim přiletěl v roce 2009 za jejich druhé album album „Přituhuje“. Páteří tohoto ansámblu jsou manželé Jan a Stanislava Žambochovi. Při natáčení alb zvou do studia četné hudební hosty. Autorem většiny písní je zakladatel a lídr kapely Jan Žamboch. Jemná poetičnost a hra se slůvky je v písničkách oděná do decentního folkového kabátce, ozvláštněného jazzem, latinskými rytmy i reggae.

Za Žambochy se můžete vypravit již tento víkend – v sobotu, 16. srpna, vystoupí na závěrečném koncertu pardubického folkového festivalu „Pernštejnská fortuna“. Druhá pozvánka na Žambochy směřuje na jejich domovskou scénu do Vsetína. O čestný titul „Gulášový král“ se bude na pátém ročníku „Vsetínského Gulášfestu“ ucházet patnáct dvojic kuchařů. Chybět nebude ani hudba, a tak budete moci v neděli ochutnat ten nejlepší guláš také za zvuku kapely Žamboši.

Na zadní straně bukletu alba „To se to hraje…“ Žamboši mimo jiné děkují: „Karlu Plíhalovi a Karlu Prokešovi za nasměrování a pomoci při rozhodování, kterou cestou se vydat, Františku Segradovi za podporu, Jiřímu moravskému Brabci za vymyšlení názvu Žamboši, názvu prvního CD a za jednu Znakoplavčí sloku ohledvá mléka a Petru Sedláčkovi za druhou Znakoplavčí sloku ohledvá kávy…“

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Bezpečné reggae; Co se děje v koupelně; O znakoplavkách a tak; 1440 minut vzteku; Na lovu; Tři psi a Dětství.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio