Zomba Prison Project: I Will Not Stop Singing

21. listopad 2016

Velmi zajímavou historii má Zomba Prison Project - album, které vzniklo v přísně střeženém vězení, tentokrát ovšem nikoli na koncertě slavného umělce uspořádaném na vězeňském dvoře jako to před mnoha lety udělal Johnny Cash. V roli hudebníků jsou totiž přímo vězni, a někdy dokonce i jejich dozorci.

Iniciátorem projektu Zomba Prison Project je americký producent Ian Brennan, který se před třemi lety poprvé se svojí manželkou vydal do vězení Zomba v Malawi. Vedení věznice jim umožnilo natáčet, výměnou za přednášky pro vězně i stráže na téma prevence násilí. „Mužská a ženská část věznice se nápadně liší,“ vzpomíná Brennan. „Muži například měli vězeňskou kapelu s nástroji, zatímco ženy zpočátku prohlašovaly, že žádné písničky neznají, ale během času se osmělily a zpívaly písně s velmi osobním sdělením.“

03745892.jpeg

Většina trestanců ve věznici Zomba v Malawi si odpykávala doživotní tresty. Mužskou kapelu například vede člověk, uvězněný za vraždu a loupežné přepadení, když se jeho gang pokusil ukrást aparaturu jiné kapele. Mnohé z žen byly odsouzeny za čarodějnictví - a jejich jediným zločinem často bylo, že se ocitly v nesprávnou dobu na nesprávném místě. V průběhu natáčení se producent alba Ian Brennan zasadil o jejich propuštění - čehož ve třech případech skutečně dosáhl.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: I Am Done With Evil, I Will Not Return To Prison, Aids Has No Cure, Take Care Of Yourself.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.