Zrní: Následuj kojota

24. listopad 2014

Kladenská kapela Zrní působí na české hudební scéně již třináct let stále ve stejném složení – čtyři Janové – Ungr, Juklík, Fišer, Cajthaml a jeden Ondřej – Slavík. Na svém kontě má Zrní čtyři studiová alba, řadu ocenění včetně Anděla 2012 za Sountrack ke konci světa.

Naživo vystupují také s taneční skupinou VerTeDance. Jejich společný projekt „Kolik váží vaše touha“ byl vyhlášen jako nejlepší taneční představení roku 2013. V loňském roce také vydali album se stejnojmenným soundtrackem. Zatím poslední album „Následuj kojota“ kapela vypustila do světa letos v září, a to na CD i v digitální podobě. Při nahrávání alba se kapela opět spojila s renomovaným producentem a zvukařem Ondřejem Ježekem.

Křest proběhl 8. listopadu během devadesátiminutového koncertu na druhém ročníku prvního českého showcasovém festivalu Nouvelle Prague. Nyní kapela pořádá rozsáhlé turné po českých zemích, které potrvá až do konce prosince. V tomto týdnu se představí v Hradci Králové – 27. listopadu vystoupí v Divadle Drak a o den později v litomyšlském klubu Kotelna.

Kapela Zrní se na svých webovkách představuje: „Jsme Zrní. Něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen. Na hudbě nás baví objevovat nové možnosti a kombinace. Hrát si, bejt spolu v hudební krajině, kterou společně vytváříme. Baví nás zkoumat, vyjadřovat a sdílet svý pocity. Většina našich písniček vzniká společnou improvizací. Hodně nás inspiruje příroda, její trvalý principy, krajina, lidová hudba, ale stejně tak elektronická doba, do které jsme se narodili.“

Pondělní odpolední Mozaikou nás bude provázet její čtvrté, čerstvě vydané album „Následuj kojota!“ Ve svých písních Zrní provádí z reality do temných míst a prostorů mimo tento svět. Kojot je, řečeno slovy zpěváka a textaře kapely Jana Ungra: „Zvíře z indiánských legend, tvůrce vesmíru, šprýmař, u kterýho nikdy nevíš, jestli si z tebe právě tropí legraci, nebo to myslí smrtelně vážně.“

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Moře, Následuj kojota, Lazar, Edárik a Pádik, Třesk, Luky a šípy a Oknem vyletí, komínem vletí.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio