Návštěvnost zlínské filharmonie neustále roste, vedení láká na zvučná jména

3. říjen 2013

Operní pěvkyně Mojca Erdmann, klarinetistka Sharon Kam nebo originální fenomén české soudobé hudební scény Jiří Pavlica. Na taková zvučná jména láká své příznivce zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů v nové sezóně.

Filharmonie zahájí svou už 68. sezónu koncertem operní pěvkyně Mojky Erdmann, která se může pochlubit vystupováním v newyorské Metropolitní opeře. Stejný koncert otevře i tradiční mezinárodní hudební festival Harmonia Moraviae, jenž se letos koná od 3. do 24. října.

Dramaturgyně filharmonie Jindřiška Keferová upozorňuje také na další osobnosti, které zavítají do Zlína: klarinetistka Sharon Kam, cellista Misha Maiski nebo tři klavíristé Igor Ardašev, Karel Košárek, Michal Mašek.

Posluchači se i v nové sezóně mohou těšit na cyklus populárních koncertů, budou to například Muzikálové melodie nebo koncert Beatles Manie. Vedení filharmonie nezapomíná ani na rodiče s dětmi.

Filharmonici mají letos před sebou také koncertní turné se světoznámou operní pěvkyní rumunského původu Angelou Gheorghiu. „Je to pro orchestr velká čest doprovázet tuto topstar. Funguje to jako v byznyse, kdy přijde nabídka a ten nejlepší vyhrává,“ říká manažer orchestru Tomáš Gregůrek.

Téměř 15 000 posluchačů katapultovalo zlínskou filharmonii mezi české špičky a návštěvnost se rok od roku zvyšuje. Náklady na provoz činí 60 milionů korun, zlínští filharmonikové si na sebe vydělají téměř třetinu a patří tak mezi tělesa s největším procentem soběstačnosti. Přesto by filharmonie zvýšení dotací uvítala.

autoři: Andrea Kratinová , Helena Petáková
Spustit audio