Koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava vysíláme v přímém přenosu

4. listopad 2014

Dvě náročné symfonie z období sovětské avantgardy odehrají v úterý 4. listopadu večer ostravští filharmonici na festivalu soudobé hudby Hudební fórum Hradec Králové. Koncert uslyšíte v přímém přenosu na Vltavě.

Program druhého festivalové koncertu zamíří tematicky na východ. V sálu královéhradecké filharmonie se představí Janáčkova filharmonie Ostrava, která přiveze dvě náročné symfonie spadající do období takzvané sovětské avantgardy. Skladby Giji Kančeliho a Valentina Silvestrova s orchestrem poprvé nastudoval dirigent Pavel Šnajdr.

Symfonie vznikaly v rozmezí pěti let na konci 70. a začátku 80. let – ta Silvestrovova na Ukrajině, Kančeliho zase v Gruzii. Obě nesou stejnou číslovku – 5. Gija Kančeli je ve své symfonii č. 5 podle dirigenta Pavla Šnajdra mnohem přímočařejší a dynamičtější, Silvestrov zase filosofičtější a ve výsledné emoci komplikovanější. Na hráče Janáčkovy filharmonie Ostrava obě skladby kladou velmi vysoké nároky – ne ani tak na technickou dovednost, ale na maximální koncentraci. Po zkoušce to potvrdil i violista Pavel Vítek, který se s oběma autory setkává úplně poprvé.

Čtěte také: Hudebnímu fóru Hradec Králové je deset let!

Koncert bude zajímavý i po vizuální stránce, součástí totiž bude i světelný doprovod z dílny Jaromíra Vlčka. Na posluchače tak podle dirigenta Pavla Šnajdra čeká osobitý hudební zážitek. Ostatně přesvědčit se o tom mohou i posluchači Českého rozhlasu Vltava. Celý koncert vysíláme v přímém přenosu od 20. hodiny. Další podrobnosti najdete zde. Festival Hudební fórum bude v Hradci Králové pokračovat ještě dvěma koncerty soudobé hudby 2. poloviny 20. století a počátku 21. století. Už ve čtvrtek 6. listopadu zahraje Filharmonie Hradec Králové a o týden později Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

autoři: Kateřina Daňková , Helena Petáková
Spustit audio