Bach otec a syn ve Výmaru i jinde

28. březen 2014

Durynské Bachovy týdny se konají každý rok, zpravidla v tomto ročním období. Bachova hudba pak zní ve všech městech, ve kterých Johann Sebastian Bach působil – od Eisenachu přes Erfurt až po Výmar. Ten má letos ale důvod navíc k připomenutí slavné rodiny Bachů.

V roce 1714 se ve Výmaru udály v životě Johanna Sebastiana Bacha důležité věci.

Bach byl jmenován dvorním koncertním mistrem, což pro něj znamenalo větší příjem i vážnost, ale především možnost najmout vlastní hudebníky. Krátce na to se mu narodil syn Carl Philipp Emanuel, který byl pokřtěn v městském kostele, jeho kmotrem byl Telemann. Carl Philipp Emanuel Bach toho ovšem ve Weimaru moc nezažil, byly mu teprve tři roky, když rodina město opustila.

Bachův nejslavnější syn má letos kulaté výročí

Johann Sebastian Bach strávil ve Výmaru celkem jedenáct let. První manželka Maria Barbora mu zde porodila několik dětí, mezi nimiž byl i Wilhelm Friedemann Bach.

Díky kulatému třístému výročí narození nejslavnějšího syna, Carla Philippa Emanuela, bude koncertní program letos zaměřen na jeho oratoria, komorní hudbu i sólové koncerty.

Bachovy týdny a Bachovy slavnosti

Hudební nabídku města Výmaru rozšíří ještě druhý festival: souběžně s durynskými Bachovými týdny, které začnou 11. dubna, se uskuteční ve Výmaru od 30. dubna do 4. května Bachfest. Tradice těchto slavností, pořádaných Bachovou společností se sídlem v Lipsku, sahá zpět až do dob německého císařství, nyní se každý rok konají v jiném městě.

„Jak při Durynských Bachových týdnech, tak během Bachových slavností zazní hudba Bacha otce i syna. Takže bude dobře možno porovnat, jak se Carl Philipp Emanuel Bach odpoutal od svého otce, v čem byl pro tehdejší dobu modernější. Právě proto stojí za to, abychom v tomto jubilejním roce znovu objevili Carla Philippa Emanuela Bacha, který je v otcově stínu tak trochu pozapomenut,“ vysvětluje tisková mluvčí města Výmar Ute Kühne.

Durynští hudebníci zvou posluchače k sobě domů

Již tradičně začínají Durynské Bachovy týdny v předvečer oficiálního zahájení Dlouhou nocí domácí hudby. Při ní zvou hudebníci v různých durynských městech posluchače k sobě domů na soukromé koncerty, jichž probíhá obvykle několik desítek.

Bach zazní v koncertních sálech i ve vazební cele

Zahajovací koncert letošních Durynských Bachových týdnů se uskuteční 12. dubna v Erfurtu a zahraje na něm španělský soubor Orquesta barroco de Sevilla Braniborské koncerty.

Koncerty ve Výmaru proběhnou v historických prostorách, jako jsou městský kostel svatého Petra a Pavla, Německé národní divadlo nebo Městský zámek. Nejkurióznějším místem, kde lze prožívat koncerty, je vazební cela v bastile při Městském zámku.

Johann Sebastian Bach neopustil Výmar v dobré vůli. Dospěl časem k závěru, že není dost dobře placen, měl velkou rodinu, a tak se ohlížel po lépe placeném zaměstnání – a našel ho. Výmarský vévoda byl pobouřen, protože mu Bach svůj záměr zatajil a nepožádal ho o svolení, proto uvalil na skladatele jednoměsíční donucovací vazbu. Důkladným průzkumem bylo zjištěno, že v bastile existovala vazební cela, a v této místnosti se bude během festivalů hrát hudba.

03074217.jpeg

Vazební místnost v bastile u výmarského městského zámku je malá, proto se hudební poledne zde pořádaná realizují jako koncertní kola, v nichž se posluchači každých dvacet minut vystřídají.

Ve Výmaru zkomponoval Johann Sebastian Bach tři čtvrtiny svých varhanních děl a také kantáty a skladby pro cembalo. Má se za to, že některá díla mohla vzniknout právě při nedobrovolném pobytu v bastile.

Carl Philipp Emanuel Bach působil mimo jiné v Hamburku, Berlíně, Potsdamu, ve Frankfurtu nad Odrou, v Lipsku a ve Výmaru. Všechna tato města mají jeho hudbu letos ve své kulturní nabídce. Struny jsou tudíž již nataženy k tomu, aby barokní hudba od Johanna Sebastiana Bacha a jeho nejslavnějšího syna rozezněly hudební sály jejich působišť ještě dlouho po Durynských Bachových týdnech a slavnostech ve Výmaru.

autoři: Helena Petáková , Maria Hammerich-Maier
Spustit audio