Dagmar Pecková učí zpěv v Litni

19. srpen 2014

Šest budoucích profesionálních pěvkyň od pátku čerpá zkušenosti od Dagmar Peckové. Pod vedením české mezzosopranistky se na zámku v Litni konají mistrovské kurzy, pořádané v rámci třetího ročníku Festivalu Jarmily Novotné.

Občanské sdružení Zámek Liteň si připomíná 20. výročí od úmrtí významné české operní pěvkyně Jarmily Novotné pořádáním pěveckých interpretačních kurzů pro studenty a absolventy středních a vysokých hudebních škol a mladé profesionální pěvce.

Mistrovské pěvecké kurzy jsou zaměřené zejména na českou píseň a operu pod vedením vyhledávané pedagožky paní Dagmar Peckové, a to přímo u zdroje genia loci, v prostorách zámeckého areálu Liteň, kde Jarmila Novotná žila. Kurz je zaměřen na písňový a operní repertoár autorů jako Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Klement Slavický, Petr Eben, Richard Wagner, Gustav Mahler, Richard Strauss.

Závěrečný galakoncert českých pěvců známých v zahraničí

Mistrovské kurzy Dagmar Peckové zakončí koncert 20. srpna, na němž vystoupí účastnice hodin zpěvu i sama jejich vedoucí. Za doprovodu pianisty Miroslava Sekery vystoupí od 18 hodin v Čechovně, v zámeckém areálu v Litni.

Vrcholem festivalu bude 30. srpna komentovaný galakoncert Pocta Jarmile Novotné v režii Michala Cabana, na němž pod vedením Jiřího Bělohlávka a za doprovodu orchestru PKF – Prague Philharmonia vystoupí čeští pěvci, kteří se podobně jako Novotná proslavili v zahraničí: Dagmar Pecková, Martina Janková, Adam Plachetka a Štefan Margita. Začátek koncertu pod širým nebem je ve 20.00.

autoři: Karel Kratochvíl , Markéta Kaňková
Spustit audio