„Dvacet čtyři králových houslí - Akademie Versailles“ na vlnách Vltavy

7. březen 2017

Z pražského Pálffyho paláce jsme ve středu 1. března vysílali speciální vydání Mozaiky z výběrového interpretačního workshopu s názvem „Dvacet čtyři králových houslí - Akademie Versailles“.

Tento pětidenní workshop, pořádaný kulturní institucí Collegium marianum - Týnská škola od 27. února do 3. března je určen studentům středních a vysokých hudebních škol a mladým profesionálům z České republiky a okolních zemí. Mají jedinečnou možnost hrát na kopie vzácných historických nástrojů z doby Ludvíka XIV., které jsou zapůjčené pro tuto příležitost přímo z Centra barokní hudby ve Versailles.

Jedna z klíčových osobností workshopu je Patrick Cöhen-Akenine, který vedl v Pállfyho paláci v Praze interpretační workshop s názvem „Dvacet čtyři králových houslí - Akademie Versailles“.

„První státní orchestr existoval za doby Karla IX. na konci 16. století. Největší slávu zažil za Ludvíka XIII. a Ludvíka XIV. Orchestr se skládal z 24 houslí pěti různých velikostí. V minulosti hrál při důležitých liturgických svátcích, také při oslavách nebo baletních vystoupeních. Vedení orchestru zajišťoval 25. hráč, přezdívalo se mu král houslí a byl volen,“ vysvětluje Patrick Cöhen-Akenine.

03816523.jpeg

Účastníci workshopu se představili na společném koncertě v sále Pražské konzervatoře.

Jedním z lektorů workshopu byl Francois Poly. „Můj hudební nástroj, který by se dal přeložit jako basové housle, doplňuje skupinu, která se nazývá Dvacet čtyři králových houslí. Vypadá jako violoncello, ale je větší, hlubší, mohutnější a je laděný o tón níž než cello.“

Hostem speciálního vydání Mozaiky z interpretačního workshopu „Dvacet čtyři králových houslí - Akademie Versailles“ byla zástupkyně Francouzského institutu v Praze Barbora Bukovinská. „Naše spolupráce trvá už deset let, s Collegium Marianum a Týnskou školou, protože pro tyto pořadatele Letních slavností staré hudby a Barokních podvečerů pomáháme s výběrem hostů. Probíhá také vědecká část spolupráce: rešerše. Ve Francouzském institutu budou vědci a badatelé 8. března prezentovat výsledky své práce.“

Výběrový interpretační workshop „Dvacet čtyři králových houslí - Akademie Versailles“ probíhal od 27. února do 3. března v pražském Pálffyho paláci a byl určen studentům středních a vysokých hudebních škol a mladým profesionálům z České republiky a okolních zemí.

Spustit audio