„Jak nádherná země! Jaký ráj!“ zpívá Danilo Formaggia v árii a myslí při tom na Česko

20. červenec 2015

Po boku slavné jihokorejské sopranistky Sumi Jo vystoupil při zahajovacím koncertě Hudebního festivalu v Českém Krumlově italský tenorista Danilo Formaggia. Častý host milánské La Scaly, benátského Teatra la Fenice nebo operních domů v australském Sydney představil na galakoncertě nejznámější árie a dueta z italského a francouzského repertoáru.

Na tomto vystoupení jsou pro mě důležité dvě věci, říká Danilo Formaggio úvodem rozhovoru, „jedná se o přední český hudební festival a za druhé na něm vystoupím se slavnou operní hvězdou, jihokorejskou sopranistkou Sumi Jo. A na tuto výzvu se přirozeně moc těším.“

Program koncertu by se dal přirovnat k bonboniéře nabízející ty nejlepší kusy z italského a francouzského operního repertoáru. Uslyšíme například árie z Gounodova Romea a Julie, z Verdiho Rigoletta nebo La traviatty, z Pucciniho Bohémy. Jaký vztah máte k tomuto výběru? Myslím, že program koncertu je velice zajímavý. První árie, kterou zazpívám, je z opery Afričanka Giacoma Meyerbeera, která vypráví o objevitelských cestách Vasco da Gamy. Árie se jmenuje „Pays merveilleux! O paradis!“, čili něco jako „Jak nádherná země! Jaký ráj!“ Vybral jsem ji jako dárek českým posluchačům a vlastně v ní chci zpívat o vaší zemi, protože ji považuji za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Ostatní árie a dueta, například z Pucciniho Toscy, Verdiho Rigoletta nebo z Gounodova Romea a Julie, jsou o lásce. Z mého pohledu je tedy tento koncert o lidském srdci, o nejhlubším citu, který existuje.

V Českém Krumlově se na jednom pódium poprvé potkáte se slavnou jihokorejskou sopranistkou Sumi Jo. Čeho si nejvíc ceníte na jejím umění? Sumi Jo jsem slyšel zpívat mnohokrát a viděl jsem ji také v Metropolitní opeře. Myslím, že úžasná na jejím zpěvu je vedle technické dokonalosti především emocionalita a vášnivost. Nejen jako zpěvačka, ale i jako osobnost je velmi charismatická a já se budu snažit načerpat z jejích předností inspiraci.

Za svou kariéru jste pracoval s celou řadou světových dirigentů, například s Claudiem Abbadem, Colinem Daviesem a mnoha dalšími. Které z těchto setkání pro vás bylo nejdůležitější? Velice důležité pro mě bylo setkání s Claudiem Abbadem, ale třeba také s italským režisérem Francem Zeffirellim. Vážím si setkání i s ostatními dirigenty, režiséry i pěveckými kolegy. Myslím si totiž, že každé setkání je pro člověka přínosem. Obecně jsem člověk, který rád naslouchá druhým. Stále se ptám a snažím se poznat vnitřní svět druhého člověka. Jedině tak můžete navazovat kvalitní vztahy a také dělat kvalitní umění. V životě si na sebe většinou oblékáme různé masky, ale v umění je třeba být upřímný a otevřený. Když stojíte na scéně, je třeba, abyste ve svých pocitech a prožívání byli upřímní, protože jedině tak můžete publiku předat nějakou autentickou emoci nebo myšlenku. O tom jsem zcela přesvědčen.

03433167.jpeg

Váš záběr je velmi široký. Vedle standardního operního repertoáru se vytrvale věnujete i soudobé opeře. Jak významnou roli hraje ve vašem životě soudobá hudba? Jaké Vám dává impulsy? Domnívám se, že bez soudobé hudby bych nebyl úplný. Je to pro mě pokaždé úžasná zkušenost, protože když chcete dobře zpívat soudobou hudbu, musíte zapomenout na to, že jste profesionální zpěvák. Musíte se znovu stát studentem. Musíte pečlivě nastudovat libreto, které se na rozdíl od klasických operních libret podobá spíše než poezii románu. A pak musíte porozumět myšlenkám a ideám současných skladatelů, kteří se často snaží bořit pravidla klasické hudby a psát hudbu nově. Soudobá opera je intelektuální záležitost a já se nad věcmi rád zamýšlím, takže mi více než vyhovuje.

Sumi Jo je interpretkou, kterou baví překračovat hranice žánrů, často a úspěšně se věnuje crossoveru. Zajímala by Vás také tato oblast? Na tuto otázku mám jen jednu odpověď: Když chcete být úplní, musíte porozumět všem druhům a typům hudby. Něco vám možná nemusí vyhovovat a nebude pro vás třeba lehké určitý úkol zvládnout. Ale je třeba to zkoušet. Je třeba jít pokaždé vstříc novým zkušenostem a zážitkům.

Spustit audio