Konflikt lásky a cti na Nových Hradech

23. červen 2014

Vážná opera Armida Giuseppe Scarlattiho byla v obnovené světové premiéře uvedena v pátek na zámku Nové Hrady v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl.

Potomek slavného hudebního rodu zkomponoval v roce 1766 operu Armida na objednávku knížete Josefa Adama ze Schwarzenbergu. Po 250 letech komorní opera o dvou dějstvích znovu ožila, díky badatelce a režisérce Heleně Kazárové.

„Už delší dobu se vědělo, že v hudební sbírce českokrumlovského zámeckého archivu jsou dvě díla Giuseppe Scarlattiho, jedna opera buffa a jedno vážnější dílo,“ jak popisuje Armidu režisérka Kazárová.

Možnost prozkoumat žánr opera seria pro ni byla hlavním podnětem k obnovení zapomenuté Armidy: „Měla jsem velkou chuť přijít na kloub tomu, jak by mohla fungovat předmozartovská reformovaná opera. Chtěla jsem titul znovu uvést do odborného hudebního světa.“

Partitura je odfláknutá

Marek Štryncl zažíval nad partiturou i rozpaky: „Jedná se o dobový opis spíš pro zpěváky, orchestrální part byl trochu odbytý. Musel jsem se podle textu rozhodovat v několika případech, jestli má být část v dur či moll.“ V roli zrazené čarodějky Armidy se představila sopranistka italského původu Alice Martini, roli Rinalda nastudovala lyrická sopranistka Lucie Rozsnyó, postavu Ubalda ztvárnil tenorista Jaroslav Březina.

autoři: Karel Kratochvíl , Markéta Kaňková
Spustit audio