Mezinárodní festival soudobé hudby začal v Moskvě, která slaví 90 let od narození houslisty Kogana

24. listopad 2014

V pondělí 17. listopadu byl v sále Moskevské filharmonie pod názvem Jiný prostor zahájen čtvrtý Mezinárodní festival soudobé hudby. Festival v minulých letech usiloval o „jiný prostor“ doslova: aktuální hudba, oficiální ruský termín, zněla ze střechy sídla Filharmonie, z kulatého suterénního sálu, hrálo se i ve foyeru v přízemí.

Tentokrát se koncerty přestěhovaly do oficiálních akademických sálů Čajkovského a Komorního. Program připravil Vladimir Jurovskij, umělecký šéf Státního orchestru, známý tím, že dokáže prosadit i velmi neobvyklé nápady. To díky němu (a pod jeho taktovkou) minulé pondělí provedl GASO, Státní akademický symfonický orchestr Jevgenije Světlanova, díla dvou úhlavních představitelů ruské hudební avantgardy: Alfréda Šnitkeho a Edisona Denisova, jakož i světovou premiéru hodně svérázného kusu od momentálně nejmódnějšího ruského skladatele Antona Batagova, plus monodrama pro baryton a orchestr „Smrt Ivana Iljiče“ od Brita Johna Tavenera.

V pátek jednadvacátého Státní orchestr se Souborem sólistů zahrál úplnou verzi Orffova Prométhea; dirigent Jurovskij dále Moskvanům představil komorní orchestr s neobvyklým jménem Londýnská sinfonietta – ten zahrál skladby mladých ruských a zkušených britských skladatelů. V koncertní přehlídce aktuální ruské hudby vystoupilo několik domácích kolektivů, například: Soubor bicích nástrojů, dirigent Mark Pekarskij, GAM–orchestr, Studio nové hudby, Soubor sólistů Akademie staré hudby při moskevské filharmonii, vedoucí Taťjana Grindenko. Překvapením festivalu, který skončil v pátek dvacátého prvního listopadu, byla moskevská premiéra polského NeoQuartetu.

Kulaté výročí houslového virtuóza

Před dvěma týdny, 14. listopadu, uplynulo 90 let od narození slavného ruského houslisty Leonida Kogana, jehož umění se vyznačovalo jak vrcholnou virtuozitou, tak schopností vyjádřit srozumitelně nevyslovitelné lidské city, jak poněkud nesrozumitelně vysvětluje ruský tisk.

Vnuk Leonida Kogana houslista Dmitrij Kogan na dědečkovu počest zahrál 16. listopadu za doprovodu Ruské filharmonie jednu z jeho nejoblíbenějších skladeb – První koncert pro housle a orchestr Dmitrije Šostakoviče. Ve Velkém sále Moskevské konzervatoře dále zazněla koncertní Ravelova rapsodie Cikánka a Pátá symfonie P. I. Čajkovského. Leonid Kogan zemřel 17. prosince 1982.

autoři: jak , Karel Kratochvíl
Spustit audio