Mimořádný úspěch Pavla Svobody ve varhanické soutěži v Lipsku

18. červenec 2016

Varhaník Pavel Svoboda vyhrál druhé místo v jubilejním ročníku Mezinárodní soutěže Johanna Sebastiana Bacha, která se koná pravidelně v Lipsku. Stal se tak prvním českým laureátem soutěže po 36 letech. První cenu v oboru královského nástroje letos vyhrál Japonec Kazuki Tomita, třetí příčku obsadila Alina Nikitina z Ruska.

Slavnostní předání cen proběhlo v sobotu 16. července jako součást koncertu vítězů v lipském kostele sv. Tomáše. Klání se účastnilo na 100 hudebníků ze 17 států. Prezident soutěže Robert Levin vyzdvihl vysokou úroveň účastníků: „O napínavost každého ze soutěžních kol se postaraly pozoruhodné výkony. Porota zaznamenala nejen vynikající technické dovednosti, ale také cit pro bachovský hudební jazyk a jeho filozofii.“ Porota také vyslovila naději, že příští ročníky opět obohatí odkaz Johanna Sebastiana nejen v Lipsku.

Češi? Známá firma
Ve varhanické části soutěži bodovali v roce 1964 hned dva zástupci tehdejšího Československa, první místo vybojoval Petr Sovadina, na třetí pozici uspěl Jan Hora. Hned další ročník, který se ještě ve čtyřleté frekvenci konal roku 1968, přinesl druhou cenu klavíristovi Ivanu Klánskému. V roce 1980 se rovněž na druhé příčce opět v oboru varhany umístil Jaroslav Tůma.

Bachovská soutěž se tam konala poprvé v roce 1950. Mezi léty 1964 a 1996 probíhala jako kvadrienále, posledních dvacet let funguje jako bienále. Soutěž je otevřená pro instrumentalisty a zpěváky ve věku od 16 do 33 let. Kromě hry na varhany se soutěžilo i v pěveckém oboru, který ovládnul Němec Patrick Grahl, absolutní vítěz a držitel hlavní ceny v hodnotě 10 tisíc eur. Ve violoncellové soutěži zvítězil italský hráč Paolo Bonomini.

Pavel Svoboda – laureát soutěže Pražského jara

03669624.jpeg

Hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy, řadu interpretačních kurzů u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Na magisterské studium navázal disertací, na které pracuje v rámci doktorátu HAMU v Praze.

Po prvním roce studia varhan získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě a obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond. Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro.

Spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane, jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. V letošním roce zahraje recitály mimo jiné v Německu, Francii, Polsku, Číně a to na prestižních pódiích (Katedrála Marseille, Beijing Concert Hall atd.). Nyní připravuje projekt, jehož cílem je nastudovat a veřejně uvést kompletní varhanní dílo Johanna Sebastiana Bacha.

Čtěte také: Pavel Svoboda hostem Telefonotéky v prosinci 2015

Pavel Svoboda je dramaturgem a uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan. V roce 2014 bylo vydáno jeho CD „Historické varhany v Dobrušce 1727“ s tvorbou autorů Buxtehude, Muffat, Bach, Walther.

autoři: Daniel Jäger , Karel Kratochvíl
Spustit audio