Mír není utopie, hlásá Barenboimova hudební akademie – v září přivítá první studenty

12. červenec 2016

Sen dirigenta Daniela Barenboima, ředitele berlínské Státní opery, dostal více než konkrétní obrysy. Jeho budoucí vysoká hudební škola, která je před dokončením a která chce muzikanty vzdělávat nejenom v oblasti harmonie či kontrapunktu, představila v Berlíně budoucí srdce objektu – koncertní sál.

Hudební výuku a k tomu ještě vzdělání ve filozofii, literatuře či dějinách má mladým hudebníkům z Izraele a arabských zemí poskytnout projekt, který chce být víc než privátní hudební školou. Takzvaná Barenboim-Said Academy chce z mladých lidí formovat humanisticky vzdělané osobnosti, které si umí vzájemné naslouchat. Chce se stát symbolem usmíření. Tuto myšlenku ostatně dostal do vínku už West–Eastern Divan Orchestra, který dirigent Daniel Barenboim a americko-palestinský literární vědec Edward Said založili v roce 1999 ve Výmaru. Ansámbl tvoří mladí izraelští a arabští hudebníci, kteří chtějí ukázat, že mírové soužití – nehledě na národnost nebo náboženské vyznání – není utopií. Úspěchy orchestru přiměly Barenboima k myšlence přidat ansámblu další úroveň.

03666331.jpeg

Budova hudební vysoké školy, která sídlí nedaleko berlínské katedrály sv. Hedviky, je dílem slavného amerického architekta Franka Gehryho. Její součástí je komorní koncertní sál pojmenovaný po v lednu zesnulém legendárním dirigentu a skladateli Pierru Boulezovi. Koncertní sál v eliptickém tvaru, oděný do světlého dřeva, nabídne 622 míst – každé z nich bude od dirigenta vzdálené maximálně 14 metrů. Slavnostní otevření sálu, který si budou moci pronajmout i cizí subjekty, je plánováno na 3. březen 2017.

Symbolické 1 euro nájemného

Přestavba někdejšího skladu kulis berlínské státní opery s velkým přednáškovým sálem, místnostmi pro semináře či s 21 zkušebnami přišla na necelých 34 milionů eur. Z čehož 20 milionů šlo z rozpočtu ministerstva kultury. To hodlá škole pro příští rok poskytnout podporu ve výši 5,5 milionů eur, kterou do roku 2019 zvýší na 7 milionů. Zbytek prostředků potřebných k výstavbě školy poskytli vesměs dárci a mecenáši. Spolková země Berlín přenechá budovu Akademii k užívání na 99 let za symbolické 1 euro ročně.

03666330.jpeg

Nová Barenboim-Said Academy otevře své brány od letošního září, kdy do zimního semestru nastoupí prvních 30 studentů. Jejich počet by se měl do tří let vyšplhat na zhruba 90. Děkanem bude hudební vědec a skladatel Mena Mark Hanna.

autoři: zis , Karel Kratochvíl
Spustit audio