Musica Florea a Roger Isaacs: barokní inspirace na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově

7. srpen 2015

Do doby baroka přenese 7. srpna návštěvníky Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově ansámbl Musica Florea. Pod vedením violoncellisty a dirigenta Marka Štryncla soubor vystoupí společně s jihoafrickým kontratenoristou Rogerem Isaacsem. Oblíbený pěvec bude na českém jevišti koncertovat poprvé.

V Maškarním sále českokrumlovského zámku zazní skladby Georga Friedricha Händela, Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho a Jana Dismase Zelenky. Soubor Musica Florea je provede spolu s jihoafrickým pěvcem Rogerem Issacsem. Program sestavený z barokní hudby vznikal podle violoncellisty a uměleckého vedoucího souboru Marka Štryncla, výrazně v součinnosti se sólistou večera: „Program vznikal v dlouhodobé komunikaci mezi námi. Samozřejmě od začátku jsem počítal s tím, že program bude obsahovat hudbu skladatelů vrcholného barokního období.“

Ruggiero, Rinaldo i sv. VáclavJihoafrický kontratenorista Roger Isaacs v Českém Krumlově s ansámblem představí především árie z oper Georga Friedricha Handela. Vystoupí například jako Ruggiero z opery Alcina nebo jako Rinaldo z Handelova stejnojmenného díla. Na žádost Marka Štryncla pak na závěr přidá i jednu z árií z melodramatu O svatém Václavu Jana Dismase Zelenky. S předním barokním autorem českého původů i se skladbou, která kdysi zněla na korunovaci císaře Karla VI. českým králem, se pěvec z Kapského města setká díky vystoupení v Českém Krumlově úplně poprvé: „Ano, v tomto smyslu to pro mě bude premiéra, Zelenkovu hudbu jsem zatím neměl možnost poznat.

03445184.jpeg

O to víc bylo úžasné a cenné ji díky festivalu v Českém Krumlově objevovat. Společně s ní jsem objevil i příběh svatého Václava, jehož osud mi přiblížil můj pražský průvodce. Procházeli jsme se společně po Václavském náměstí a on mi vyprávěl, jak významná je tato postava pro váš národ. To pro mě bylo velice důležité, protože jsem tak mohl lépe proniknout nejen do obsahu skladby, ale i do vaší kultury a historie. Z hudebního hlediska je to podle mě jedinečné dílo. Velice radostné, plné úžasných melodií. A upřímně - moc se na své první provedení těším.“

„To je mé velké přání, stejně jako vrátit se do této krásné země brzy znovu“Vystoupení na krumlovském festivalu pokládá jihoafrický kontratenorista, který vystupuje především ve Spojených státech, za výzvu i velkou čest. Čechy si za krátkou dobu oblíbil a pevně doufá, že bude mít možnost vystoupit tady brzy znovu: „Musím říct, že především Praha na mě velice zapůsobila. Je to skutečně nádherné město, a stejně tak Český Krumlov. Pevně doufám, že se naše vystoupení na festivalu bude publiku líbit a jsem odhodlán dát do toho maximum.

Spustit audio