Olomouc je Dvořákova od 2. května. Letošní ročník začne velkolepým koncertem na Výstavišti Flora

2. květen 2016

Koncerty vážné hudby, ale i divadelní představení či projekce filmových grotesek za doprovodu orchestru nabídne od 2. do 23. května mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc. Hlavní hvězdou 15. ročníku přehlídky bude Ramón Vargas. V zahajovacím koncertě v podání mexického tenoristy zazní árie z oper Verdiho, Donizettiho, Pucciniho a Mozarta.

Ramón Vargas je světově uznávaný mexický zpěvák a operní pěvec, sólista Vídeňské státní opera, který celosvětový úspěch získal jakožto výrazný interpret lyrických pěveckých rolí ve stylu italského bel canta. V jeho repertoáru je i mnoho neapolských, německých či francouzských písní včetně děl španělských, jihoamerických, mexických či ruských autorů.

Jeho podmanivému hlasu dobře poslouží kvalitní akustika hlavního pavilonu olomouckého výstaviště FloraPosluchači se mohou podle ředitele pořádající Moravské filharmonie Olomouc Vladislava Kvapila těšit na slavné árie z oper Verdiho, Donizettiho, Pucciniho či Mozarta. Jednu změnu ale pravidelní návštěvníci festivalu Dvořákova Olomouc nemohou přehlédnout, letošní ročník začíná oproti předchozím o den dříve. Důvody osvětluje ředitel filharmonie: „Festival tradičně začínal 1. května, v den úmrtí Antonína Dvořáka, ale z prozaických důvodů jsme termín o jeden den posunuli.“ Konkrétně zapůsobily dva vlivy, jednak termín nevyhovoval hlavnímu interpretovi, ale také se střetával s další aktivitou. Pro nerušený průběh byl tedy zvolen tento kompromis.

03619412.jpeg

Datum 2. května už i propříště zůstane zahajovacím dnem festivalu Dvořákova OlomoucPodle Vladislava Kvapila je hlavním cílem festivalu oslovit široké spektrum posluchačů, a tak do programu pravidelně zařazují netradiční projekty: „Nenabízíme jen vážnou hudbu, snažíme se na rozdíl od abonentní sezóny nabídnout například koncerty přesahující žánry, ale vždy usilujeme o špičkovou kvalitu.

A tak se mohou návštěvníci těšit na vystoupení Moodance Orchstra Martina Kumžáka, který je špičkovým tanečním souborem. Loni se do programu poprvé dostala i cimbálová muzika. A protože měla úspěch, můžou návštěvníci letos prožít příjemné posezení při víně v Mozartově sále s muzikou Kapric. Reduta se zase promění v penzion pro vysloužilé operní umělce ve hře oscarového britského dramatika Ronalda Harwooda. Pravidelně jeden den festivalu patří němému filmu, kdy na plátně běží černobílá groteska a pod ním živě hraje orchestr.

Moravskou filharmonii bude řídit dirigent a současně i autor hudby Robert Israel. Olomoucký barokní skvost Klášterní Hradisko bude hostit komorní koncert. Zazní hudba Haydna, Martinů a Dvořáka v interpretaci Tria Martinů. 23. května ukončí mezinárodní festival Dvořákova Olomouc oratorium Stabat Mater, které skladatel psal v nejtragičtějších chvílích svého života, kdy se vyrovnával se smrtí svých tří dětí. Kantáta zazní v podání sólistů Pavly Vykopalové, Elišky Weissové, Aleše Voráčka a Zdeňka Plecha, členů sboru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně a Akademického sboru Žerotín. Hrát bude domovská Moravská filharmonie, kterou povede dirigent Stanislav Vavřínek.

Spustit audio