Opera Igora Stravinského Život prostopášníka v Ostravě

1. březen 2012

„Ostrava spí a netuší, kdo vjíždí do jejích stěn," pravil prý 24. ledna roku 1933 Igor Stravinskij, který do města přijel na pozvání tehdejšího šéfa opery Jaroslava Vogela.

Jediným klavírním koncertem v budově Divadla Antonína Dvořáka se přes noc stal natolik populární, že když další den přišel do banky vyměnit svůj honorář za dolary, musel v prvé řadě rozdávat autogramy.

1. března, tedy právě dnes, se Igor Stravinsikj prostřednictvím premiéry své nejhranější opery Život prostopášníka vrací do stejným míst. Světovou premiéru měl titul v roce 1951 v benátském divadle La Fenice pod taktovou samotného skladatele. Na českých jevištích však světoznámý kus nemá téměř žádnou inscenační tradici. Divadelní historie zaznamenala čtyři provedení, z toho nejnovější před 23 lety v Brně. V ostravském Divadle Antonína Dvořáka natáčela Eva Lenartová.

Opera Igora Stravinského Život prostopášníka nabízí ostravskému publiku také mimořádné obsazení. Kromě amerického tenoristy mexického původu Jorgeho Garzy v roli Toma Rakewella a německého barytonisty Ulafa Paulsena jako ďábelského Nicka Shadowa se v dalších rolích mohou těšit na Janu Šrejmu Kačírkovou, Yvonu Škvárovou nebo Eriku Šporerovou. Inscenace bude také součástí hlavního programu letošního Pražského jara.

autor: ele
Spustit audio