Operní panorama Heleny Havlíkové

10. září 2012

Helena Havlíková ve svém pravidelném pondělním Operním panoramatu komentuje a rozkrývá znovu aktuální kauzu sloučení Národního divadla a Státní opery.

Odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je podle jejího názoru jen jeden z mnoha dalších dokladů chaotičnosti kauzy tzv. transformace pražské opery, kterou ministerstvo kultury rozpoutalo navzdory nesouhlasu řady zkušených odborníků, setrvalému odporu souboru Státní opery i petici proti fúzi ND a SOP. Domnívá se, že svým servilním přisluhováním nekompetentnímu ministerstvu na tom má sám Černý svůj lví podíl.

Havlíková souhlasí, že dřívějšími ministry chronicky zanedbanou situaci pražské opery, ale i baletu bylo a je nutné řešit. Od začátku je ovšem přesvědčena, že slučování podle ministerského postupu, který se stále více ukazuje jako zmatečný a ničím nepodložený, není řešením situace dvou pražských operních souborů a nádherných budov Národního a Stavovského divadla i Státní opery, které jsme i s jejich tradicí zdědili po předcích.

Ministerstvo kultury by mělo otevřeně přiznat, že se transformace ND a SOP v jeho režii nepodařila, proces slučování by měl být zastaven a měla by být provedena skutečná analýza potřeb a možností, jak pražskou operu, balet, ale i činohru uspořádat tak, aby to bylo opravdu ku prospěchu české kultury. A nad základním ekonomickým rámcem daným ze strany státu otevřít řešení dalšího směřování Národního divadla a Státní opery koncepcím, s nimiž nepřijdou úředníci a politici, ale osobnosti, které se ve vedení divadel prokazatelně osvědčily a dokážou přijít s vizemi. Těm by pak ministerstvo mělo garantovat prostor, v němž tyto své vize uskuteční.

Písemnou rozšířenou verzi Operního panoramatu najdete na www.operaplus.cz.

Spustit audio