Pantaleon je nástroj, který okouzloval barokní Evropu

15. červenec 2014

V duchu slastí a milostí se letos ponesou Letní slavnosti staré hudby. Festival, který se tentokrát zaměří na světskou a duchovní hudbu starších slohových období, začal v Praze 14. července slavnostním koncertem. Patnáctý ročník festivalu potrvá do 6. srpna.

Německý soubor Echo du Danube, který v prostorách zámku Troja zahájil letošní Letní slavností staré hudby, představil skladby německých, francouzských a italských autorů koncertem nazvaným Pantaleon.

Co znamená hudební výraz „pantaleon“ a proč včerejší koncert nesl právě tento název?Pantaleon je specifický druh barokního psaltéria, který vynalezl Pantaleon Hebenstreit, Bachův současník. Tento drnkací nástroj se v osmnáctém století těšil nesmírné popularitě, dalo by se říci, že jeho kouzlu propadla v 18. století celá barokní Evropa a jeho zvuk zbožňoval i Ludvík XIV. Pro současnou produkci bylo třeba podniknout rozsáhlé studium dobových pramenů a svědectví, jelikož nástroj ani skladby pro něj psané se nedochovaly.

03166011.jpeg

Jaké skladby z pera kterých autorů na včerejším koncertě zněly? Z francouzských autorů to byli Robert de Visée, hráč na violu da Gamba Marin Marais, varhaník Michel Corrett; z německých a rakouských Georg Philippe Telemann, Johann Jakob Froberger, Jophann Philippe Krieger. Mnohé ze skladeb zněly v Praze poprvé.

Spustit audio