Pařížskou filharmonií bude znít hudba hlavně pro mladé publikum

14. leden 2015

Přilákat nové publikum, především rodiny s dětmi, vzdělávat a oslovit je programem založeným nejen na klasice ale i na jazzu a popu. Taková je vize nové architektonické chlouby města, Pařížské filharmonie. Její budova se otevírá 14. ledna, autorem projektu je světoznámý architekt Jean Nouvel.

„Ze vstupní haly s recepcí se dostanete do multifunkčního sálu, dole jsou studia a učebny. A vzadu najdete výstavní prostor, kde bude od března výstava zaměřená na Davida Bowieho. Vše je absolutně odhlučněné. Takže i když se nacházíme na severovýchodě Paříže, hned vedle velkého pařížského okruhu Périferique, v místnostech je úplný klid,“ vysvětluje náš průvodce David. Sice to tak nevypadá, ale ještě v pátek tady byli stovky pracovníků a stavba v plném proudu.

Na periferii, přesto ve středu pozornostiLauren Bayle, prezident Pařížské filharmonie říká: „Hlavním důvodem, proč jsme se zasadili o vybudování Pařížské filharmonie, byla snaha sjednotit velká pařížská tělesa a vytvořit místo vzdělávání pro mladé publikum. To všechno pod jednou střechou s ultramoderním koncertním sálem. Zároveň propojit centrum Paříže s periferií, protože většina velkých sálů se nachází uprostřed města, my jsme na okraji, ve čtvrti La Villette. Chtěli jsme vytvořit místo, které prohloubí zájem o hudbu a tak trochu obmění publikum, které nám připadalo docela homogenní.“

Sál s největší kapacitouMyšlenka postavit novou filharmonii vznikla v roce 2006, o rok později zvítězil se svým projektem francouzský architekt světového významu Jean Nouvel. Stavět se začalo v roce 2009. Nouvelův projekt přesně odpovídal tomu, co hledali, nevypadal jako klasická koncertní budova, ale jako prostor, který bude splývat s okolím a vybízet k hudebnímu setkávání a vzdělávání. Na pohled budova připomíná umělý stříbrný kopec, na který můžete vystoupat do výšky 37 metrů a porozhlédnout se po okolí.

Dětský piknik a veřejné zkouškyŘeditel filharmonie objasňuje způsob, jak pomohou rodinám s dětmi: „Všimli jsme si, že za posledních deset let zestárlo publikum klasické hudby až o dvanáct let. Příčin bylo hned několik. Klasická hudba je branná jako něco pro bohatší, starší lidi, kteří, mají čas. Filharmonie se proto zaměřuje na lidi mezi dvaceti a čtyřiceti lety, na mladé rodiny. Proto jsme vybudovali místnost nazvanou Dětský piknik. Rodiče tady můžou nechat své děti, zatímco jdou na koncert. Děti si mohou zkusit hrát na nejrůznější hudební nástroje, vzdělávat se v hudbě. Hned vedle jsou zkušební sály, ateliéry, nahrávací studio. Úplnou novinkou je velký zkušební sál, který pojme až dvě stě diváků a kam se můžete jít podívat, jak zkouší symfonický orchestr.“

Program má mít nová filharmonie taky neobvyklý a moderní. Ve stálé rezidenci tady bude Pařížský orchestr, který bude spolupracovat s největšími hudebními soubory z Londýna, New Yorku, Amsterodamu nebo třeba Berlína. Nová filharmonie bude představovat tanec, jazz, world music i současné hudební trendy.

03292181.jpeg

Poslouchat může přes tři a půl tisíce návštěvníkůUvnitř budovy, v koncertním sále se nacházejí speciální posuvná světla, lustr, který se pohybuje nahoru a dolů podle toho, jaký je koncert a atmosféra. Jedná se o ultramoderní akustické zařízení, které Jean Nouvel navrhnul společně se specialisty, Novozélanďanem Haroldem Marshallem a Japoncem Yasuhisem Toyotou. Orchestřiště je úplně dole a hlediště v různých úrovních dokola. Takovému typu hlediště se říká vignoble - vinice. Balkony jakoby se po stranách vznášejí. Koncertní sál má kapacitu 2 400 míst, když se ale odstraní spodní sedačky vejde se tam až 3 650 lidí. Nejdál od dirigenta je místo vzdálené 32 metrů.

Pohledu se ze střechy filharmonie nabízí Montmartre, Eiffelovka, Stade de France i předměstí Pentin. Budova je celá jakoby zabalená do stříbrného hliníkového pláště. Na něm je motiv letících ptáků inspirovaných nizozemským grafikem Escherem.

Spustit audio