PKF oslaví dvacítku s Maiskym nebo Pahudem. Hrůša po sedmi letech v čele orchestru končí

29. září 2014

Do jubilejní, dvacáté koncertní sezóny vstoupila PKF – Prague Philharmonia. Úvodní koncert projektu Dvacet let stylově zazněl ve Dvořákově síni Rudolfina pod taktovkou šéfdirigenta Jakuba Hrůši, který se na konci sezóny s orchestrem coby šéfdirigent rozloučí.

Na velkolepý začátek narozeninové sezóny naváže orchestr v rámci projektu dalšími dvěma koncerty. Jeden z nich orchestr provede ve středu prvního října ve Smetanově síni Obecního domu pod taktovkou dirigenta Kaspara Zehndera, druhý pak v neděli pátého října pod vedením svého někdejšího zakladatele Jiřího Bělohlávka.

Dramaturgie oslav získávala tvar delší dobu. Nakonec na návrh Jakuba Hrůši vystoupí všichni tři šéfdirigenti, které orchestr zažil: Jiří Bělohlávek, Kaspar Zehnder a on sám: „Přáli jsme si, aby měl každý koncert jinou vizáž, aby byly rozdílné. Cílem bylo přinést posluchačům typické prvky činnosti orchestru ve zkratce uplynulých dvaceti let. Našli jsme tři polohy: repertoár, kterým se orchestr profiloval v začátcích. Byl od počátku stavěn jako komorní orchestru, dílo vrcholného klasicismu a romantismu jsme dali do rukou zakladateli Jiřímu Bělohlávkovi, který provede 9. Beethovenovu symfonii. Můj předchůdce Kaspar Zehnder se ujme koncertu s vylehčenějšími, cikánskými melodiemi.“

Naposledy v roli šéfdirigenta

Zakončení sezóny se ponese v duchu hudebního rozloučení Jakuba Hrůši, který po sedmi letech opouští pozici šéfdirigenta PKF – Prague Philharmonia. Do té doby nabízí program řadu slibných jmen: „Během sezóny přivítáme hvězdné hosty, jako je violoncellista Mischa Maisky, flétnista Berlínské filharmonie Emmanuel Pahud, maďarský trumpetista Gábor Boldoczki nebo jeden z nejmladších klavíristů Denis Kožuchin,“ vyjmenovává Jakub Hrůša, který také plánuje uctít dva skladatele, Josefa Haydna a Roberta Schumanna, prosvitnout má i soudobá hudba, skladba Miroslava Srnky.

Mezi největší úspěchy svého šéfdirigenství považuje Jakub Hrůša fakt, že navzdory lehké obměně obsazení neztratil orchestr nic ze své svěžesti. A vyjmenovává další kladné výsledky: „Pro nás pro všechny hodně znamenaly koncerty na Pražském jaru 2010 s Mou vlastí. Jsem rád za mnoho nahrávek, které získaly úžasné recenze. A v neposlední řadě, že máme s orchestrem krásný vztah. Mě osobně dirigentská profese posunula k větší otevřenosti. V orchestru jsou lidé, kteří jsou mi blízcí svým naturelem i vzdálení. Přitom se často stane, že s těmi vzdálenějšími mám nejjiskřivější hudební interakci na pódiu.“

autoři: Karel Kratochvíl , Markéta Kaňková
Spustit audio