Plzeň oslaví Smetanu hudbou i vědeckým sympoziem

2. březen 2015

Téměř 20 hudebních akcí, výstavy, divadelní představení i literární večery nabídnou v Plzni už 35. Smetanovské dny. Dnes je zahájí velký koncert v čele se Staatskapelle Weimar.

Multioborový, v České republice výjimečný, festival Smetanovské dny zahrnuje letos celou řadu koncertů vážné hudby, ale i další kulturní akce. Potrvá celý měsíc až do 29. března. 35. ročník je součástí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a stejně jako v předchozích dvou letech ho pořádá Plzeňská filharmonie.

Letošní pětatřicátý ročník bude zahájený mezioborovým sympóziem s tématem Neviditelná loajalita? Rakušané, Němci a Češi v české kultuře 19. století poskytne opět možnost pozoruhodného propojení hudební, výtvarné a literárně dramatické oblasti i pohled na provázanost naší země se středoevropskou kulturou.

Hudební část festivalu zahájí Staatskapelle Weimar pod vedením Stefana Solyoma s houslistkou Catherine Manoukian. V rámci festivalového programu vystoupí také Janáčkův komorní orchestr, Pražské dechové okteto s Dinisem Schemannem a Petrem Nouzovským, Schemann Klavierduo, na programu je i muzikálový večer v podání amerických pěvců Lindsey Falduto a Daniela Foshy. Tečkou se stane provedení slavnostního oratoria Stabat Mater Jakuba Jana Ryby, kompozice věnované našemu městu v roce 1805.

autoři: kos , Karel Kratochvíl
Spustit audio