Requiem za Osvětim

31. říjen 2012

V pražském Rudolfinu se v neděli 4. listopadu představí publiku hudební dílo Requiem za Osvětim.

Složil ho romský umělec Roger Moreno Rathgeb poté, co navštívil koncentrační tábor v Osvětimi. Romská a Sinti filharmonie z Frankfurtu nad Mohanem, která dílo nastudovala a v níž vystupuje 75 profesionálních romských umělců z Německa, Maďarska, Rumunska a dalších států, se v rámci mezinárodního projektu představila už v Amsterodamu a Tilburgu.

Po uvedení díla v Praze bude orchestr vystupovat také v Budapešti a v Polsku. Toto mimořádné uvedení doprovází ještě další akce – filmové projekce, debaty, výstavy – o tom všem jsme v ranní Mozaice hovořili s organizátory Renou Horvátovou a Karlou Čížkovou.

02752137.jpeg

Genocida Romů v době 2. světové války

Doprovodnou akcí mezinárodního projektu „Requiem za Osvětim“ je i výstava „Genocida Romů v době 2. světové války“, kterou připravilo Muzeum romské kultury v Brně. Výstavu si můžete do konce listopadu prohlédnout v Kulturním a vzdělávacím centru Židovského muzea v Maiselově ulici na Starém Městě v Praze.

02752134.jpeg

O podrobnější informace o této putovní výstavě věnované romskému holokaustu požádal Karel Oujezdský jejího kurátora Michala Schustra z brněnského Muzea romské kultury.

Dodejme, že počet obětí nacistického pronásledování Romů a Sintů v Evropě sice nelze přesně určit, ale je odhadován na 300 000 až 500 000 lidí.

Spustit audio