„Trošku nám to spinkalo“ – a tak Robert Balzar vyměnil pianistu

29. říjen 2013

Novinka se jmenuje Discover Who We Are – objevte, kdo jsme. Naznačuje zásadní změnu v sestavě tria. Pianistu Stanislava Máchu nahradil nově příchozí Jiří Levíček.

Trio Roberta Balzara působí na české jazzové scéně již od roku 1996 a od té doby vydalo šest alb. Vystoupilo na řadě zahraničních festivalů v USA, Anglii, Turecku, Izraeli a dalších zemích a několikrát bylo nominováno na Cenu Anděl. Robert Balzar dnes říká: „Po patnácti letech jsem změnil sestavu. Důvod byl, že nám trio trošku spinkalo. Nemáme spolu naštěstí děti, dvojdomky, manželství. Když už trpí muzika, je třeba to změnit. Pianista Jiří Levíček sedm let působil ve Spojených státech, z mého pohledu to znamená velké pracovní nasazení a neuvěřitelná pracovní morálka.“

Posila přišla z USA

02994899.jpeg

Jiří Levíček je klavírista skladatel původem z Brna. Po studiu na Janáčkově Akademii Múzických Umění odešel dále studovat do Spojených států. Vybral si Univerzitu v Severním Texasu, která je známa svou dlouholetou tradicí jazzové výuky. Dva roky studoval u Stefana Karlssona a hrál ve známém One O´Clock Big Band, v orchestru jehož nahrávky byly několikrát nominované na cenu Grammy. S tímto orchestrem zahrál na mnoha významných festivalech v USA i v Evropě (Kennedy Center in Washington D.C., Richardson Jazz Festival, Umbria Jazz Fest, North Sea Jazz Festival, Jazz a Vienne, Montreux Jazz Festival, Denton Art Jazz Festival). Jiří se dále hlavně věnuje hře v triu a v dalších komorních ensemblech. V roce 2008 vydal svoji desku "Returns" s Daniel Foosem na basu a Rossem Pedersonem na bicí, která se skládá skoro výhradně z jeho vlastních skladeb. S triem vystoupil na mnoha festivalech a jazzových klubech v Severní i Jižní Americe. Jiřího jazzové skladby jsou do jisté míry ovlivněny klasickou hudbou, které se naplno věnuje jako klavírista i skladatel. Hlavně ho inspiruje expresivita post romantismu a druhé vídeňské školy: tedy hudby postavené na volnějších harmonických vazbách, či atonalitě. V roce 2009, Jiří vyhrál 1.cenu na prestižní jazzové soutěži Phillips International Jazz Competition, kde o rok později zasedl do poroty. V roce 2010 se zúčastnil Jacsonville Jazz Piano Competition (Florida), kde získal 3.cenu.

Trio Roberta Balzara působí na české jazzové scéně již od roku 1996 a od té doby vydalo šest alb. Vystoupilo na řadě zahraničních festivalů v USA, Anglii, Turecku, Izraeli a dalších zemích a několikrát bylo nominováno na Cenu Anděl. Od roku 2000 je jméno Roberta Balzara spojeno se zpěvákem Danem Bártou, se kterým založil kapelu Illustratoshere.

"Discover Who We Are" se nahrávalo a mixovalo v New Yorku (Sear Sound Studio), koncem dubna s renomovaným zvukařem Jamesem Farberem. Másteringu se ujal "Grammy" oceněný Mark Wilder. Album se křtilo ve čtvrtek 17. října ve smíchovském klubu Jazz Dock. Následovaly koncerty v Hradci Králové na festivalu Jazz Goes to Town, v Karlových Varech, v Brně, v Bratislavě a v Broumově.

autoři: Otakar Svoboda , Karel Kratochvíl
Spustit audio