V Rusku začal Masopust; operní diva Maria Guleginová zpívala tisícům

3. březen 2014

Na třech scénách Mariinského divadla v Petrohradě probíhá 10. ročník festivalu Masopust. Letos uvádí koncerty, které tak či onak souvisí se skladbami pro bicí nástroje (rusky udárnyje), mluví se tudíž (dvojznačně) o úderném masopustu.

Festival zahájilo představení baletní jednoaktovky INFRA od Maxe Richtera – jedná se, zhruba řečeno, o abstraktní obraz života pod povrchem města. Petrohradský baletní soubor poprvé použil choreografii Wayna McGregora; ten byl po představení dekorován cenou Benois de la Danse. Týž večer divadlo uvedlo také balet Igora Stravinského Svěcení jara v režii německého choreografa Saši Valtze. Masopust od začátku uvádí opery Nikolaje Rimského-Korsakova – letos je to Sněhurka, Sadko a Pohádka o caru Saltánovi. Festival, založený na popud dirigenta Valerije Gergijeva, obnovil tradici Carského divadla, které před mnoha lety připravovalo k období masopustu speciální kulturní program.

V sobotu prvního března měla moskevská kina vyprodáno. Uváděla totiž v přímém přenosu dlouhoočekávanou premiéru Metropolitní opery v New Yorku – Borodinova Knížete Igora v režii Dmitrije Čerňakova. Byla to prý senzační podívaná. Čerňakov, stejně jako v Carské nevěstě v Berlíně a Traviatě v Miláně, i tentokrát akcentuje drama, probíhající mezi protagonisty příběhu. Do hlavních rolí obsadil herce z petrohradského Mariánského divadla: Ildara Abdrazakova (kníže Igor), Oksanu Dyku (Jaroslavna), Štefana Kocana (chán Končak). Končakovnu zpívá gruzínská mezzosopranistka Anita Račvelišvili. Dirigentem představení je Ital Gianadrea Noseda, ročník 1964.

Ruský tisk jako jeden muž oznámil, že Maria Guleginová, primadonna assoluta, jediná ruská pěvkyně, která odehrála více než 160 představení v Metropolitní opeře a účinkovala v sedmnácti inscenacích La Scaly, pokořila další rekord. Ve středu 26. února poprvé vystoupila s recitálem v Kremelském paláci v Moskvě, ve vyprodaném sále pro šest tisíc posluchačů.

Za doprovodu Světlanovova Státního symfonického orchestru řízeného Fabiem Mastrangelem, a Mistrů sborového zpěvu (sbormistr Lev Kontorovič), zazpívala 10 árií z děl takových skladatelů, jako je Verdi, Bellini, Puccini a Čajkovskij. Maria Guleginová se narodila před padesáti pěti lety na Ukrajině. Mezinárodní debut této sopranistky se odehrál v roce 1987 po boku Luciana Pavarottiho v La Scale (Verdiho Maškarní ples). Následovala Vídeň, Mnichov, Hamburk, Londýn a další významné evropské operní domy. Metropolitní opera ji objevila v roce 1991. Ruské publikum zaznamenalo nestárnoucí divu v roce 2010 na závěrečném ceremoniálu zimních Olympijských her ve Vancouveru.

autoři: jak , Karel Kratochvíl
Spustit audio