Z celého světa přijely mladé pěvecké naděje do Karlových Varů

4. listopad 2016

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka vznikla před více než 45 lety. Přípravy na její letošní 51. ročník vrcholí v Karlových Varech. Akce začíná 4. listopadu a zúčastní se jí mladí pěvci do 35 let.

Někteří laureáti karlovarské soutěže docílili celosvětového uznání, patřili mezi ně například Gabriela Beňačková, Eva Urbanová, Roman Janál nebo Adam Plachetka, který působí Aloisu Ježkovi potěšení: „Je radost si ho poslechnout z velkých scén světových operních domů včetně Metropolitní opery.“

Jednu z cen pro mladého pěvce v rámci karlovarské soutěže uděluje také Český rozhlas Vltava a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Touto cenou je nahrávka operních árií, které poté budou vysílány v programu Českého rozhlasu a budou také nabídnuty v rámci mezinárodní programové výměny Evropské vysílací unie EBU.

O letošní ročník byl podle slov Aloise Ježka nad očekávání rekordní zájem, je přihlášeno 115 soutěžících pěvců z 19 zemí světa, včetně Japonska, Jižní Koreje, Francie, Číny, Ameriky, Slovinska a dalších. Soutěží se v oborech: Junior (do 24 let včetně), Opera (do 35 let včetně) a Píseň. „Ve skutečnosti před čtyřmi lety jsme otevřeli ještě kategorii pro ty nejlepší, šestnáct až dvacetileté studenty, většinou konzervatoří, která se jmenuje Operní naděje. V letošním roce patří tato kategorie k řádným v celé soutěži,“ upřesňuje ředitel pěvecké soutěže.

Druhá šance a příležitost uměleckého hostováníDalší inovací letošního ročníku je tzv. druhá šance pro soutěžící v kategorii Junior, tedy soutěžících do 24 let: „Ti, kteří by nepostoupili z prvého kola, nebo by zůstali na hraně této možnosti, tak porota může rozhodnout, ale nemusí, že 5 soutěžících přijde druhý den ráno před soutěží Opera a může dvěma svými soutěžními úkoly ještě přesvědčit porotu, že někdo z nich do toho druhého kola postoupí. Je to zvláštní, ale na druhé straně může porota rozhodnout, že ty výkony jsou takové, že tuto ´druhou šanci´ nevyhlásí.“ Poslední novinkou, dodává Alois Ježek, bude repríza koncertu vítězů laureátů konaná 12. listopadu ve Velkém divadle v Plzni: „Mladé pěvce pozve na scénu ředitel divadla Martin Otava, slovem a vzpomínkami koncert doprovodí Peter Dvorský.“

03738176.jpeg

Kromě hlavních cen získávají účastníci finálových kol soutěže, interpretační ceny a nabídky hostování, které udělují všechny operní scény z České republiky včetně Národních divadel v Praze, v Brně, v Ostravě, Slovenského národního divadla v Bratislavě, Společnosti Antonína Dvořáka, Český rozhlas, festival Pražské jaro a další.

Spustit audio