Z Festivalu Jarmily Novotné v Litni Vltava vysílá přímé přenosy

5. září 2013

Jedna z velkých a legendárních osobností české opery, pěvkyně Jarmila Novotná, má od loňského roku svůj festival, který se koná v areálu zámečku v Litni nedaleko Berouna.

Zámek v Litni patřil české šlechtické rodině Daubků a za Jiřího Daubka se slavná pěvkyně První republiky provdala. Za druhé světové války působila ve Spojených státech a vedle hostování v MET a na dalších operních scénách zorganizovala řadu koncertů na podporu okupovaného Československa. Po válce se vrátila, ale po roce 1948 musela emigrovat, do vlasti se mohla začít vracet až v závěru života po roce 1989.

Letošní 2. ročník festivalu Jarmily Novotné se koná v Litni o víkendu 7. a 8. září. Zahrnuje několik koncertů, ale také programy pro děti v zámecké zahradě.

Zámecká zahrada se otevírá v sobotu v poledne. Pro děti je připraven i malý operní workshop, od 13 hodin zmíněný koncert, pěvecký recitál doplněný o smyčcový kvartet, a odpoledne také představení opery Apollo a Dafne Georga Friedricha Händela, přednáška i další hudební programy. A podobně vypadá i program v neděli, kdy se koná polední koncert v kostele v Litni a zámecká zahrada se otvírá ve 14 hodin.

02954848.jpeg

S Festivalem Jarmily Novotné letos koresponduje i víkendové vysílání Vltavy: přenášíme z Litně přímým přenosem právě sobotní i nedělní polední koncerty – a v sobotu večer vysíláme vzácnou archivní nahrávku Verdiho Traviaty z Metropolitní opery s Jarmilou Novotnou v hlavní roli. Záznam připravil pro vysílání doktor Jan Králík, který bude též hostem nedělní Telefonotéky a pustí další vzácné archivní nahrávky.

Spustit audio