Pernštejnský rok vrcholí

19. červen 2012

Ve středu 13. června bylo v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze, kde probíhá do konce července rozsáhlá výstava „Pernštejnové a jejich doba“, pokřtěno druhé aktualizované a rozšířené vydání knihy Petra Vorla „Páni z Pernštejna / Vzestup a pád rodu zubří hlavy v dějinách Čech a Moravy“. Knihu vydalo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem nakladatelství Rybka Publishers.

Kniha o rozsahu 344 stran, doplněná více než stovkou černobílých a barevných ilustrací, genealogickými přehledy a mapkami, čtenářům předestírá obraz jednoho z nejstarších a nejmocnějších šlechtických rodů, který od středověku až do svého vymření v době třicetileté války zaujímal významné postavení a ovlivňoval dějiny čtyř staletí.

Jakou koncepci při psaní knihy „Páni z Pernštejna zvolil“, se Karel Oujezdský v Salmovském paláci zeptal jejího autora – profesora Petra Vorla.

Výstavu „Pernštejnové a jejich doba“, kterou uspořádaly Národní památkový ústav a Národní galerie v Praze, si můžete prohlédnout v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze do konce července. Výstava představuje jeden z vrcholů celoročního projektu Pernštejnský rok, jehož součástí je řada dalších výstav a akcí na různých místech Čech a Moravy.

Ve stopách Pernštejnů se můžete s hlavní kurátorkou výstavy Duňou Panenkovou vydat také prostřednictvím zájezdu, který začíná v pátek 29. června právě na pražské výstavě „Pernštejnové a jejich doba“, další den pokračuje na hradě Pernštejně a v nejmocnějším sídle Pernštejnů v Pardubicích, kde je otevřena výstava „Pardubice v době pánů z Pernštejna“ a v neděli 1. července skončí návštěvou Kunětické Hory a také prohlídkou překrásného renesančního zámku Pernštejnů a návštěvou dalších památek, výstav a akcí v Litomyšli.

Spustit audio