Nové knihy

18. červenec 2013

Několik knižních tipů neúnavného čtenáře Jana Nejedlého.

Nakladatelství Argo vydalo pod názvem Všechno, co se povznáší, se musí setkat povídkovou sbírku americké prozaičky Flannery O´ Connorové. Kniha vychází v edici Jiný Jih představující autory, kteří bez stereotypů zpracovávají tradiční jižanská témata: dozvuky samostatné státnosti, traumata otroctví a rasové segregace, exaltovanou náboženskou víru, násilí či tamější pevnou, až svazující komunitu. Řadu těchto motivů najdeme i u O´ Connorové, která dokáže složité téma zobrazit na detailu, zdánlivě nepodstatné jednotlivosti. K vykreslení rasových předsudků jí postačí scéna z autobusu, v níž se setkají běloška a černoška se stejným kloboukem. Jediná návštěva tetovacího salónu, kde si manžel ortodoxní křesťanky nechá vytetovat na záda Ježíše Krista, odhalí celou řadu paradoxů jižanské spirituality. „Byla toho názoru, že slovo Ježíš by se mělo držet uvnitř kostela, stejně jako jiná slova uvnitř ložnice. Byla dobrá křesťanka a náboženství chovala ve velké úctě, ačkoli pochopitelně nevěřila, že je něco z toho pravda," píše prozaička zas v jiné povídce, pitvající mezigenerační střety mezi rodiči a dětmi. Autorčino psaní se na první pohled jeví jako realistické či naturalistické, ale vyznění jejích textů je často symbolické. Mrazivé popisy mezilidských vztahů a především kruté pointy nutno chápat především obrazně, jako znejisťující, šokující paradoxy, torpédující čtenářova očekávání. Jak píše jeden z překladatelů svazku Marcel Arbeit: autorka uděluje „komické morální lekce bez ohledu na společenské postavení, stáří, náboženství, pohlaví a rasu" a čtenář místy neví, „jestli se má smát nebo děsit".

Z dalších knižních novinek připomeňme např. básnickou sbírku Ondřeje Hanuse nazvanou Výjevy. Sečtělý autor přichází s expresivní postmoderní poetikou, v níž se hříčka často potkává s vybroušeným obrazem a tělesnost s božstvím. I když „Bůh je vše, co jsme nedokázali pojmenovat...," jak čteme v jedné básni. Nejednoznačnost, společně s bravurní rýmovou technikou, tvoří páteř této více než slibné prvotiny: „píšťalou dní tak oprýskaní / šeptáme nadhudební přání / být hmatem v prstech Boží dlaně / být jícnem noci, spolykané / zíváním trhlin v píšťale / přes tvoje hrany, křišťále". Knihu vydalo nakladatelství Host.

Nakladatelství Academia připravilo v ediční řadě Paměť publikaci Kaleidoskop mého století zachycující životaběh Bedřicha Utitze. Životní peripetie tohoto vojáka, novináře a mj. spoluzakladatele exilového nakladatelství Index zahrnuje dvě emigrace, jednou před nacisty, podruhé před komunisty, a také dva návraty do vlasti. Když k tomu připočteme židovský původ, dětství prožité ve Vídni, pobyt v Palestině či na Kubě, německé zajetí a posléze útěk právě do Německa, vyvstává před námi košatý příběh, který se sotva vejde do třech stovek stran.

Na konec tohoto přehledu jsem si nechal titul pro milovníky detektivních příběhů. Pseudonymní tvůrce Fred Vargas, skrývající francouzskou historičku a archeoložku, nás tentokrát zavede až na upírskou stopu. Záhada mrtvých nohou, jak se román jmenuje, se otevírá hrůzným nálezem sedmnácti nohou, odseknutých i s botami, které byly nalezeny před londýnským hřbitovem... Knihu v překladu Kateřiny Vinšové vydalo nakladatelství Garamond.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio