IV. kongres světové literárněvědné bohemistiky

29. červen 2010

160 bohemistů z 20 zemí tří kontinentů se zúčastní IV. kongresu světové literárněvědné bohemistiky, který byl slavnostně zahájen 28.června a na půdě Akademie věd ČR na Národní třídě potrvá až do pátku 2. července. Pořádá jej Ústav pro českou literaturu AV ČR, Ústav české literatury a literární vědy FF UK a Památník národního písemnictví. Kongres má podtitul Jiná česká literatura (?) a bude tentokrát zaměřen spíše metodologicky a hodlá se věnovat různě pojímaným projevům "jinakosti" v české literatuře.

Blok č. 1: Česká literatura rozhraní a okraje se bude zabývat osobnostmi a formami výskytu různě pojímané "literární cizosti" v české literatuře: hranicím tohoto chápání, problematice porozumění, obrazům sebe a jiného; pozapomenutým, marginálním, nezačleněným či obtížně zařaditelným autorům a outsiderům, včetně procesů jejich začleňování do kánonu; Čechům za hranicemi, areálovému/teritoriálnímu vymezení literatury, německo-českým vztahům, česko-polským vztahům, vztahům české a židovské literatury, vztahům české a romské literatury, souvislostem české literatury a překládání, alternativním kulturním a geografickým prostorům české literatury.

Blok č. 2: Česká literatura v perspektivách genderu se pokusí tematizovat možnosti, přístupy, dilemata, způsoby provozu a dluhy zkoumání české literatury v kontextu genderového myšlení. Možná témata: Literatura bez přívlastků, nebo situované psaní? Faktory textu a tradice - gender, nebo pohlaví? Formování genderovaných identit - literatura jako model a prostor sebeuchopení. Gynokritika a archeologie literární tradice. Gender, literatura a diskursivní fungování veřejného prostoru. Problematika intersekcionality (etnicita, národnost, jazyk, areálové přístupy, zemské Češky atp.). Écriture féminine a ženské psaní? Jiné psaní a rukopisy. Modality, ne/možnosti a ne/spolehlivosti autobiografie. Ženské autorky, ženské čtenářky - literární komunikace (kulturní provoz, periodika, sdružení, aktivity). Populární četba pro ženské publikum? Gender a GLBTI, queer, camp atp. Specifičnosti lokálního kontextu, jiná tradice, jiná dynamika, jiné dominanty literární historie (kulturní geografie i diachronie).

Gender - ilustrační obrázek

Blok č. 3: Česká literatura v interdisciplinárních, intermediálních a intersémiotických vztazích se soustředí na českou literaturu ve vztazích k jiným uměleckým druhům (filmu, divadlu, výtvarnému umění, hudbě atd.) a k fenoménům, které překračují hranice médií - uvnitř jednotlivých děl a znakových systémů i mezi nimi. Nabízí se tak například sledovat adaptace všeho druhu, imitace a tematizace jiného média, paralelní jevy v různých uměních, a to jak v synchronní, tak diachronní perspektivě, a zároveň posuny a proměny významu nebo estetického účinku související s tímto překračováním hranic mezi uměleckými druhy.

Blok č. 4: Poezie, recepce, intertextovost: druhý život díla K. H. Máchy bude svou pozornost koncentrovat k problematice literárně tvůrčí a literárněhistorická recepce Máchova díla. Sledovány by měly být máchovské intertextové rezonance v poetice, imaginaci, tropice, motivice, prozodii, ztvárnění časoprostoru atd. v české poezii od dob obrozenských až po současnost. Nabízí se rovněž otázky zaměřené ke vztahu Máchova díla a kánonu české poezie, resp. k roli, kterou Máchovo dílo v procesu geneze či konstrukce kánonu sehrálo. Stranou pozornosti by neměly zůstat podoby zobrazení K. H. Máchy a jeho díla v různých literárněhistorických modelech dějin české literatury. Ke kritické analýze též vyzývá máchovský mýtus, resp. kult a jeho kulturní kontexty jakož i vliv Máchova díla na obraz české literatury v zahraničí.

02041131.jpeg
autor: Ivana Myšková
Spustit audio