Kód zla – mimořádné případy grafologie

3. červen 2011

Raimund Drommel je grafolog a jazykový profiler. Vydal knihu, ve které popisuje své mimořádné případy. Její titul: Kód zla.

Jeho zákazníky jsou především soudci, kriminalisté nebo právníci. Příležitostně ho pověří i firmy nebo soukromé osoby. Objekty jeho zájmu delikventi a jejich řeč – řeč zločinu. Tu Raimund Drommel vždy analyzuje a dešifruje. „Zločincům nepomohou ani rukavice“ – říká známý grafolog – „stejně zanechají svůj specifický jazykový otisk. Od té doby, co člověk komunikuje pomocí řeči, používá ji ke konání dobra, ale samozřejmě i zla. Řeč je nástroj, mnohdy i vražedná zbraň. A tehdy se stane objektem mého zkoumání.“

Jak se vyjadřujeme i způsob, jakým naše myšlenky svěřujeme papíru – tedy náš rukopis je pro nás v negativním smyslu stejně zrádný jako otisky našich prstů. Raimund Drommel je světově uznávaný grafolog a jazykový analytik. Pro něj není problém rozebrat i tištěný text nebo text, slepený z novinových výstřižků. Jistě, že není nad ručně psaný dopis nebo deník, ale když není takový text k dispozici, musí Drommel pracovat s tím, co má. Ve své knize Kód zla nás seznamuje s nejzajímavějšími případy své 25leté kariéry.

Analyzoval vyděračské a výhružné dopisy, deníky, dopisy na rozloučenou, ale i záznamy anonymních telefonátů. Ve výčtu jeho případů nechybí mobbing, únosy, nactiutrhání, vydírání i politické aféry a samozřejmě ani vraždy. Drommel svým čtenářům názorně předvádí, co vše může jazyk o pachateli prozradit.

Určujícími faktory jsou například opakující se gramatické chyby a stejné formulace, chybné umístění čárek ve větě nebo i zvyk umístit podpis vždy nalevo nebo napravo. Laikovi tyto analýzy vyrážejí dech. Jeho nejnebezpečnější případ byla analýza dopisu vyznavačů RAF (Rote Armee Fraktion). Rozbor trefil do černého a Drommel si tím „vysloužil“ jedno z předních míst na listině osob, určených k případné likvidaci. Doposud vypracoval kolem tří set znaleckých posudků a kromě jednoho případu – jednalo se o pachatele schizofrenika – trefil vždy do černého. To je opravdu obdivuhodná bilance.

Drommela zajímají i případy, které nelze jednoznačně přiřadit k jeho oboru. V 80. a 90. letech se například intenzivně zabýval vztahy lékař – pacient a byl pravidelným hostem v pořadu „Praxe“, magazínu o zdraví druhého německého televizního programu ZDF. V tomto mezioboru byl také poradcem pro etiku a komunikaci německé lékařské komory.

Raimund Drommel (1946) studoval komunikační vědy, fonetiku a kriminalistiku v Kolíně nad Rýnem, v Siegen a také ve Francii a Španělsku. Ve čtyřiceti zavedl v Německu studijní obor „Jazykovědná kriminalistika“ a od té doby pracuje také v tomto oboru jako poradce.

Raimund H. Drommel: Der Code des Bösen. Die spektakulären Fälle des Sprachprofilers. Nakladatelství Heyne, 304 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio