Bobr anarchista; beat jako nálepka; čas a biologické hodiny; opravník islámu

20. listopad 2014

„Nevíme, co bude tmelit budoucí společnost, ale jsme si vědomi toho, že cement současného světa se drolí,“ říká Václav Cílek, editor sborníku o dnešní civilizaci.

Miroslav Bárta, Václav Bělohradský, Petr Drulák, Jan Keller, Václav Moravec, Jiří Přibáň, Jan Sokol, Václav Cílek (ed.), Něco se muselo stát. Nová kniha proměn (Novela bohemica) Nakladatelství Novela bohemica vydalo obsáhlý sborník Něco se muselo stát. Své k proměnám dnešního světa tu řekli univerzitní profesoři i lidé ze subkultur, biskup, bodyguard, cestovatel, básník a třeba i karikaturista. „Je to svým způsobem ekumenická kniha dvaašedesáti autorů z různých kmenů,“ píše v úvodu iniciátor svazku Václav Cílek. A pokračuje: „Všimli jsme si, že to, co se dnes mění nejvíc ze všeho, jsou vztahy.“

Proměnu našeho vztahu k přírodě demonstruje na příkladu bobra: „To bylo slávy a vítání, když se to milé, velmi pilné zvíře začalo vracet. Jenže pak začalo kácet také jabloně a zasahovat do lednického parku. Dnes spíš čteme úvahy o střílení bobrů. Bobr je anarchista, který se nikdy nepřizpůsobí většinové společnosti. Chceme-li s ním žít, musíme se přizpůsobit my.“

Bobr s vysílačkou na ocase

Vedle velkých témat, jako je ekologie, energetika, korupce, školství či národ, tu najdeme i drobnější úvahy o ubývání ševců, hodinářů a včelařů, o kočce domácí, houbách či lidském trusu. Spíše než revolučním zvratem dějí se dnes změny pozvolna a plíživě. Ani pro skutečnou vzpouru tu není místa.

Jean-François Duval, Kerouac a beat generation (Pragma)Svazek Kerouac a Beat Generation, pod nímž je podepsán francouzský novinář Jean-Francois Duval se prostřednictvím rozhovorů s protagonisty hnutí, jako byli Allen Ginsberg, Timothy Leary či Ken Kesey, snaží nahlédnout pod povrch kanonizované legendy. „Žádné beatnické hnutí neexistovalo. Slovo beat je jen nálepka, psychedelická halucinace médií,“ horuje zde Ginsberg. Ovšem mnohem víc nebývalým zájmem médií trpěl podle pamětníků Jack Kerouac. Konzervativně vychovaný spisovatel podle nich neunesl úspěch románu Na cestě, který z něj udělal doslova rockovou hvězdu. Duvalova interview přeložil Vladimír Čadský.

02067505.jpeg

Helena Illnerová, Pavel Kovář, Čas pro světlo (Portál)Knihu rozhovorů nabízí i nakladatelství Portál, které připravilo dialog ekologa Pavla Kováře s biochemičkou Helenou Illnerovou, svého času předsedkyní Akademie věd ČR. Název knihy Čas pro světlo není poetický, nýbrž vědecký. Illnerová se ve své výzkumné práci věnovala zvláště vlivu světla na tzv. biologické hodiny člověka. Rozhovor se však netýká jen práce, ale i osobního života, v němž nechyběla dramata všeho druhu, včetně nominace na prezidentku v roce 2003.

Helena Illnerová

Bronislav Ostřanský, Atlas muslimských strašáků aneb Vybrané kapitoly z „mediálního islámu“ (Academia)Jakýsi opravník obecně oblíbených omylů na téma islámu sepsal orientalista Bronislav Ostřanský. Nazval jej Atlas muslimských strašáků a snaží se v něm dokázat, že mediální obraz muslimů bývá na hony vzdálen zhruba miliardě a půl vyznavačů tohoto náboženství. „Redukování islámu na krvavé záběry teroristických útoků je stejně zavádějící jako násilné vtěsnávání do střízlivých akademických rozprav mezináboženských konferencí,“ píše autor hledaje objektivní střed mezi fundamentalismem a islamofobií. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio