Dokáže vystavět celý svět, …a vzápětí ho zbořit

25. květen 2015

Běžný den se změní v drama, když to nejméně čekáme – tak by mohlo znít motto knihy Dorthe Norsové. Dánská spisovatelka v 15 povídkách mistrně popisuje zanedbávané detaily běžného života, na malém prostoru načrtává příběhy s překvapujícím obsahem i pointou. Knihu vydalo nakladatelství Argo.

Nejvýraznější rys povídek Dorthe Norsové je minimalismus. Vyprávění se rozvíjí zdánlivě klidně, často se zdá, že dotyčný jen tak nezávazně sděluje, popisuje dění kolem sebe, ale napětí, které se podařilo autorce do tohoto poklidu zakomponovat, postupně nabývá na síle a neodbytnosti. Čtenáře mrazí, čehož oprávnění Norsová brilantně potvrdí v překvapivém zvratu a objasnění, k němuž dochází často až v poslední větě.

Svébytná autorka potvrzuje potenciál severské literaturyPřekladatelka Markéta Kliková přirovnává styl Dorthe Norsové například k jiné úspěšné a českým čtenářům známé autorce, Helle Helle. Sama autorka v jednom rozhovoru o svém pojetí řekla: „Já jsem nikdy nezapadla do literárního prostředí ani tady v Dánsku, vždy jsem spíš byla osamělým poutníkem. Nemyslím si nutně, že by lidé na druhém konci planety byli jiní než my.“

03392312.jpeg

To léto chodila na hřbitovy„To léto ji bavilo chození po hřbitovech, a nejradši měla ty, kam nechodí moc lidí. byla schopná odjet přímo z nějaké společenské události, jako jsou recepce s bílým vínem, kanapkami a povrchními známostmi, sedla na kolo a dojela na nejbližší hřbitov, kde si našla opuštěné zákoutí. V odlehlé části hřbitova Vestre Kirkegård, u hrobů Gróňanů, Faeřanů a válečných obětí, u kaple, která už se nevyužívala, byl klid.“

Dorothe Norsová patří k nejoriginálnějším současným dánským autorůmNapsala a vydala už sedm knih, mezi nimi například román Minna mangler et ovelokale (Minna potřebuje zkušebnu, 2013), psaný v jednovětých odstavcích, jehož českého vydání se snad také brzy dočkáme. Může se také pyšnit tím, že je první dánskou autorkou, které kdy otiskli povídku v časopise The New Yorker. Sbírka povídek Na hraně způsobila na americké literární scéně nevídaný rozruch a mezi její fanoušky se řadí mimo jiné i Junot Díaz nebo Oprah Winfreyová.

Spustit audio