Festival spisovatelů představí marockou kulturu

2. říjen 2014

Marocké kultuře se bude po příští tři dny věnovat Festival spisovatelů Praha. Představí nejen marocké spisovatele, ale také tamní malířství, připravena jsou tradičně setkání s autory i diskuse nejen o literatuře, ale třeba o knižním trhu v obou zemích. Program se koná v prostorách Senátu a za podpory horní komory českého parlamentu.

„Letos jsem byl v Maroku, v Casablance, jako básník a při těch procházkách mě napadlo, že bychom mohli přenést Maroko do Prahy. Myslím, že naše země mají hodně společného, obě země byly okupovány, podařilo se jim osvobodit a jsou to v zásadě mírumilovné země. Myslím, že tímto festivalem by se ještě více mohly sblížit na kulturní úrovni,“ řekl dnes novinářům prezident festivalu Michael March. Svou odpověď na otázku, proč je hostem festivalu právě Maroko, dal také marocký ministr kultury Muhammad Amín Šibí.

Z Maroka do Prahy přijedou spisovatelé, básníci a malíři. Festival zahájí ve čtvrtek ve 13:00 diskuse o publikačních možnostech české literatury v Maroku, které se zúčastní zástupci nakladatelských či spisovatelských svazů obou zemí. Večer bude autorské čtení berberské básnířky Fátimy Šahídové a Sálima Himmíše, súfijského vědce a filozofa, ale také bývalého marockého ministra kultury. Za českou stranu pořadatelé k diskusím přizvali bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, spisovatele Tomáše Zmeškala a publicistu a překladatele Jana Čulíka.

Festival bude pokračovat ještě druhou částí 7. listopadu, kdy přijede ukrajinsko-běloruská spisovatelka Světlana Aleksijevičová. Již loni se o ní mluvilo jako o možné kandidátce na Nobelovu cenu, letos jí sázkové kanceláře staví na čtvrté místo možných laureátů.

autoři: Milena M. Marešová , Karel Kratochvíl | zdroj: ČTK
Spustit audio