Grafický román světově proslulého výtvarníka Shauna Tana Nový svět

30. říjen 2012

Velkoformátové komiksové album australského výtvarníka, spisovatele a filmaře čínského původu Shauna Tana Nový svět je třeba číst po doušcích.

Oceňovaný ilustrátor v knize pojaté jako faksimile zažloutlé rodinné kroniky s potrhanými a umazanými listy, rozvíjí věčný příběh přistěhovalce, který v cizí zemi hledá snesitelnější podmínky pro život své rodiny. Cizí, exotické, fantaskní a futuristické však vzdáleně připomíná domov – lidé jsou stejní, jen kulisy, jazyk, předměty a říše rostlin a zvířat jsou jiné. Jinakost děsí a zároveň fascinuje.

Autor knihu, která už má čtenáře po celém světě, věnoval svým rodičům – jeho otec totiž do Austrálie přišel v roce 1960 z Malajsie. Jako svého inspirátora uvádí Petra Síse, který také ke knize napsal pár slov. Po letech se tedy oba autoři v edici Raketa nakladatelství Labyrint setkávají. O výjimečnosti Tanovy obrazově strhující knihy s Ivanou Myškovou hovořil nakladatel Joachim Dvořák.

Nakladatelství Labyrint, které knihu vydalo, je také pořadatelem Komiksfestu, který potrvá až do soboty. V úterý 30. října od 18 hod. např. můžete navštívit na Novoměstské radnici v Praze vernisáž výstavy skandinávského komiksu Šepoty a výkřiky, od 18 a 21 hod. vás může pobavit divadelní nscenace skupiny Vosto5 Pérák – Na jméně nezáleží, rozhodují činy! v MeetFactory.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio