Händel pohledem dirigenta Hogwooda. 31 let od prvního vydání nově i v češtině.

23. únor 2015

Dnes je tomu 330 let, kdy se narodil Georg Friedrich Händel, u této příležitosti vychází v nakladatelství Vyšehrad knižní portrét skladatele sestavený cembalistou, dirigentem a muzikologem Christopherem Hogwoodem.

Životopisná kniha Georg Friedrich Händel autora Christophera Hogwooda nabízí citace z korespondence, a to jak Händelovy, tak jeho příznivců, dobové kritiky a oslavné básně, spolu s životopisnými postřehy i uvážlivým hodnocením Händelovy skladatelské práce. Výsledkem je portrét Händela jako člověka a popis jeho kariéry na pozadí historických událostí první poloviny 18. století, zejména v Anglii.

Novinkou tohoto vydání je i autorův nový doslov, napsaný speciálně pro české vydání, v němž uvádí nejnovější výsledky bádání a přináší přehled současných inscenací Händelových oper. Knihu doplňuje obsáhlá chronologická tabulka, sestavená händelovským badatelem Anthonym Hicksem, která zaznamenává nejdůležitější události ve skladatelově životě a hudební kariéře. Obrazová příloha čítá téměř 100 ilustrací. Portrét německého skladatele vydává v češtině a překladu Vlasty Hesounové nakladatelství Vyšehrad

U příležitosti Händelova výročí zazní 24. 2. v barokním refektáři dominikánského kláštera u sv. Jiljí v Praze koncert v provedení komorního souboru Atlantis Collegium, zazpívá Ludmila Vernerová, sólistka Opery Národního divadla v Praze. Začátek je v 19.30, vstup volný.

autoři: ela , Karel Kratochvíl
Spustit audio