Hrobaříkům české romanistiky navzdory, výbor z kritických statí Jiřího Konůpka konečně vychází

4. únor 2016

Jiří Konůpek se mohl a měl stát výraznou osobností české romanistiky. Jenže jeho slibná kariéra se začala rozvíjet těsně před rokem 1948, když se stal odborným asistentem Josefa Kopala v semináři romanistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Dodatečnou splátkou velkého dluhu je kniha Studie a stati o francouzské literatuře, kterou sestavil Jiří Pelán a vydalo ji nakladatelství Pulchra.

Po tzv. vítězném únoru byl Jiří Konůpek (1919-1968) z fakulty vyhozen. Po několika letech v dělnických profesích mohl alespoň překládat, psát doslovy a nenápadně tak pěstovat povědomí o francouzské literatuře. A činil to vynikajícím způsobem, jeho náhled především na období mezi lety 1944 a 1964 představuje tehdy současnou francouzskou poezii, prózu i drama v širokém záběru a v kontextu.

„Jiří Konůpek byl obeznámen s francouzskou literaturou v plném rozsahu,“ čteme v úvodu editora svazku, romanisty a překladatele Jiřího Pelána, „a třebaže největší zájem nakonec věnoval evropskému modernismu, řada jeho překladů svědčí o tom, že ho zajímaly i starší fáze novodobého literárního vývoje. Zvláště na počátku jeho překladatelských aktivit bylo patrné, že mu tanula na mysli právě snaha zaplnit v této oblasti některá výrazná bílá místa na domácí kulturní mapě.“

03562926.jpeg

Nejzdařilejší literárněkritické texty romanisty Jiřího KonůpkaV první řadě autora zajímali zakladatelé francouzského písemnictví (Marie de France a Chrétien de Troyes), většina textů je ale zaměřena na moderní literaturu 19. a zejména 20. století. Jádro výboru tvoří tři oddíly, věnované francouzským básníkům (Émile Verhaeren, Paul Fort, Jean Cocteau, Saint-John Perse, Yves Bonnefoy), prozaikům (Gustave Flaubert, Marcel Proust, Jules Supervielle, Antoine de Saint-Exupéry, André Maurois, Elsa Trioletová) a dramatikům (Guillau­me Apollinaire, Paul Claudel, Michel de Ghelderode, Pierre-Henri Cami, Jacques Prévert, Jean Genet, Eugène Ionesco). Závěrečné přehledové statě v každém ze tří oddílů pak načrtávají celkový obraz francouzského písemnictví ve čtyřicátých až šedesátých letech 20. století.

Autorovy kritické úvahy jsou uzavřeny zčásti subjektivně laděným textem, který obhlíží dobový stav recepce francouzské literatury v českém prostředí. Kniha je uvedena zasvěceným textem Jiřího Pelána, který komentuje zásadní milníky Konůpkova života a díla. Doplněna je také bibliografie Jiřího Konůpka, zahrnující jeho dílo autorské i překladatelské.

Spustit audio