Hry Jiřího Dienstbiera

9. červen 2011

Málokdo ví, že Jiří Dienstbier se kromě české a zahraniční politiky, zvláště v 70. letech, kdy pracoval jako dokumentátor Projektového ústavu výstavby hlavního města Prahy, věnoval psaní divadelních her.

Znali je pouze jeho přátelé a blízcí, kolovaly jen v samizdatech, např. v edicích Petlice a Expedice. Hru Příjem, která vychází z autentických zkušeností politického vězně, který výkon trestu nastoupil s Václavem Havlem, se podařilo vydat v roce 1987 anglicky a v roce 2006 pak v nakladatelství Academia v české edici vaňkovských her. Příjem pak o dva roky později odvysílala Vltava v režii Ivana Chrze, což bylo jediné doložené uvedení.

Nyní má i širší veřejnost možnost seznámit se s Dienstbierovými hrami, a to ve svazku O hostitelích a hostech, který vydalo nakladatelství Galén a jehož křest se uskuteční dnes od 17 hod v New York University Prague. Ivana Myšková se editorky Lenky Jungmannové nejprve ptala na genezi knihy.

Křest se uskuteční ve čtvrtek 9. června od 17 hodin v přednáškovém sále New York University Prague na Malém náměstí 11. Součástí večera bude debata, které se kromě Lenky Jungmannové zúčastní Petr Drulák, Jiří Pehe a Tomáš Vrba.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio