Jako bychom dnes zemřít měli

6. prosinec 2012

Jednou z tragických obětí komunistické diktatury a její averze vůči katolické církvi je kněz Josef Toufar, který byl v lednu 1950 Státní bezpečností obviněn ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku.

25. února téhož roku zemřel na následky mučení. Téma zpracoval např. už Josef Škvorecký v románu Mirákl, v roce 2004 režisér Jaroslav Polišenský natočil také televizní film In nomine patris. Spisovatel a rozhlasový redaktor Miloš Doležal se případu věnuje už přes dvacet let. V r. 2009 např. realizoval radiodokument Uprostřed stojí ten, kterého neznáte.

Na konci října tohoto roku v kostele sv. Víta v zaniklém městečku Zahrádka u Ledče nad Sázavou za účasti kardinála Dominika Duky a mnoha pamětníků, představil svou rozsáhlou dokumentární knihu, která život i smrt Josefa Toufara objasňuje co nejúplněji a zahrnuje dosud nikde nepublikované fotografické materiály. Pod titulem Jako bychom dnes zemřít měli ji vydala Nová tiskárna Pelhřimov. Protože je Miloš Doležal s Vysočinou spjat přímo bytostně a osud Josefa Toufara prožíval už prostřednictvím svých prarodičů, kteří byli jeho farníky a přáteli, Ivanu Myškovou nejprve zajímalo, nakolik téma zasáhlo do autorova dětství i mládí.

Pražské uvedení knihy se koná ve čtvrtek 6. prosince od 19:30 v barokním refektáři dominikánského kláštera sv. Jiljí v Praze v Jilské ulici. Ukázky z díla přečtou Jana Franková a Miroslav König a debaty se účastní esejista a básník Josef Mlejnek s vysočinským knězem Jakubem Janem Medem. Připravena je i projekce dobových fotografií.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio