Jaromír Typlt vydal audioknihu Michal přes noc

1. červen 2012

„Alchymie není ani Měšek, ani Michal. To jen Michal dává jméno Měškovi a Měšek Michalovi,“ píše všestranný umělec Jaromír Typlt ve své próze Michal přes noc, kterou publikoval ve své zatím poslední knize Stisk v roce 2007.

Měšek je filmový režisér a Michal role, o níž usiluje vypravěč. O jakou roli se ale ve skutečnosti jedná a kam herce Měšek ve skutečnosti vede? Kým je? A čím má být právě natáčený film?

Sugestivní experimentální prózu, která ohledává významy slov až ke kořenům a ptá se, co je alchymie, je možné vnímat v mnoha rovinách. Další mohou vyvstat při poslechu textu jako audioknihy, kterou vydalo nakladatelství Tympanum se zvukovým designem Ladislava Železného a v režii Dimitrije Dudíka. Texty čtou Martin Finger a samotný autor Jaromír Typlt. Jeho se Ivana Myšková zeptala, zda má pro něj text Michal přes noc zvláštní význam, když vznikal tak dlouho – v letech 1995–2007...

S Jaromírem Typltem se můžete osobně setkat už v pátek 1. června od 18 hod. v Domě umění ve Zlíně, kde v rámci festivalu Básníci v Prostoru Zlín bude číst s básníkem a šéfredaktorem časopisu Tvar Luborem Kasalem. Příští týden ve Zlíně můžete ve stejném čase potkat Petra Hrušku a Martina Langera.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio