Konečně román!, radují se literární kritici z díla německé spisovatelky

4. září 2014

Ojedinělý německý literární talent, spisovatelka Judith Hermannová, napsala první román. Vychází ve frankfurtském nakladatelství S. Fischer pod názvem Aller Liebe Anfang (Počátek veškeré lásky).

„Konečně román!“, píší unisono všichni němečtí literární kritici. Judith Hermann zveřejnila doposud tři knihy povídek - všechny byly přeložené do češtiny a všechny vyšly v brněnském nakladatelství Větrné mlýny: Letní dům, později (2000), Nic než přízraky (2005) a Alice (2013).

Čtyřiačtyřicetiletá berlínská autorka k tématu „román“ v jednom z mnoha rozhovorů podotýká: „Zveřejnila jsem tři knihy povídek a pokaždé se mě ptali: A kdy přijde román? Představa, že už mi nikdo tuhle otázku nepoloží, byla obzvlášť lákavá!“

Na branku zazvonil stalker…Počátek veškeré lásky je příběh rodiny, žijící na okraji malého, nejmenovaného města. Rodiny žijící bezstarostně a téměř idylicky. Až do okamžiku, kdy před brankou stojí neznámý muž a stiskne zvonek. Tato zdánlivě všední situace je počátek strachu a ohrožení, počátek mutace štěstí v neštěstí. Stalking, anglický výraz, který z nedostatku adekvátního překladu převzaly ostatní jazyky, je hlavním tématem románu. Štěstí a jeho pomíjivost centrálním motivem.

03200122.jpeg

…ohrožení vniká do domu nenápadně…Na jedné straně stojí Stella, její muž Jason a čtyřletá dcera Ava. Na straně druhé Mister Pfister, stalker, který se z ničeho nic objevuje a zase mizí. Zanechává vzkazy ve schránce, které vždy ohlašuje zvoněním. Frekvence jeho nežádoucích návštěv se stupňuje, Stellino psychické zatížení roste. Většinu času je s dcerou sama, Jason pracuje na stavbách v jiných městech. Stellino zaměstnání pečovatelky o staré lidi jí také nepřináší zrovna uvolnění.

…pak ale rostou pochybnosti…Zpočátku, než se Stellin život stane jediným zlým snem, v ní vyvolávají stalkerovy pokusy o sblížení spousty otázek a pochyb. Proč je zrovna ona předmětem jeho zájmu? Co mohla v životě udělat jinak? Její povolání ji psychicky vyčerpává, neměla by dělat něco jiného? Začne dokonce zpochybňovat i svůj vztah k manželovi.

…situace se stupňuje a eskalujeStalkerův stupňující se zájem, který už není jen pouhým zájmem, ale obtěžováním a posléze nátlakem, Stellu naprosto paralyzuje. Není schopná vykonávat zcela běžné činnosti. Se vším se svěří manželovi, který doposud neměl o ničem tušení. Nejpozději teď čtenář očekává, že oba zasvětí policii. K tomu ještě dlouho nedojde.

Judith Hermann píše mistrně průznačným, čistým jazykem. Několika málo slovy namaluje nádherné obrazy, v kterých se s protagonisty románu pohybujeme naprosto přirozeně, jako bychom sami byli součástí děje. Milujeme, pochybujeme a máme strach.

Judith Hermann: Aller Liebe Anfang, S. Fischer Verlag, Frankfurt 2014, 220 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio