Lexikon polských lokalit, které v průvodcích nenajdete

30. leden 2015

Jaké historické poklady skrývalo východní Polsko před druhou světovou válkou, ukazuje nově vydaný lexikon. Dokumentuje na 500 historických míst, z nichž některá jsou dnes už velmi málo známá.

Mezi polskými čtenáři získal lexikon zaměřený na památky skryté na severovýchod od hranic dnešního Polska nadprůměrné ohodnocení. Čtyři hvězdičky z možných pěti. Podle deníku Rzeczpospolita je publikace výjimečná tím, že informuje čtenáře o kulturním dědictví regionů velmi systémově a komplexně. Autoři Magda a Mirek Osip-Pokrywkovi přitom na knize pracovali po celé čtyři roky. A nešlo jim jen o jejich soupis. Jejich cílem bylo rovněž co nejvěrněji prezentovat aktuální stav těchto historicky cenných objektů – ať už jde o kostely, synagogy, kláštery, zámky, vznešené paláce či mosty a hřbitovy. Vše pak doplňuje řada barevných fotografií.

Jde především o oblasti, které před druhou světovou válkou patřily k Polsku a nyní se nacházejí na území Ukrajiny. Jedná se o regiony Podolí, Volyně, Pokutí a lvovskou oblast. Celkem navštívili autoři knihy na 160 míst. A nejen těch velmi dobře známých, ale i těch, které jsou méně navštěvované anebo upadly v zapomnění. Historické objekty nejen utrpěly pod nájezdy Tatarů, ale po druhé světové válce se na nich nepříznivě podepsala pět desítek let trvající vláda Sovětského svazu. Některé byly srovnány se zemí, jiné zase z části rozebrány, anebo se z nich stala skladiště. Teprve po získání samostatnosti Ukrajiny svitla naděje na záchranu toho, co se dochovalo.

Síla lexikonu spočívá podle recenzentů nejen ve velmi aktuálních fotografiích, ale také úplném popisu prezentovaných objektů, kterých je zhruba 500. Přiložena je i mapa, aby si čtenář mohl snáze udělat představu, kde přesně se památky nacházejí. Jak přitom zdůraznilo vydavatelství Arkady, v publikaci jsou i místa, která lze jen těžko najít v průvodcích. Nově vydaný lexikon tak poprvé nabízí ten nejucelenější pohled na historické objekty, které se na někdejších polských územích nacházejí.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio